Apple's nieuwste smartphone wordt in de media uitgebreid geprezen. De drie bekende recensenten van de Wall Street Journal, de New York Times en USA Today zijn unaniem zeer positief over de nieuwste iPhone-telg.

Vlak voor de lancering van een smartphone publiceert een select gezelschap van tech-journalisten altijd hun recensies. Dit na een periode van exclusief testen, onder geheimhouding. Met de iPhone 4, die vanaf morgen in de Amerikaanse winkels ligt, is het niet anders.

Ondanks steeds fellere concurrentie op het gebied van smartphones, vooral door de aanhoudende stroom nieuwe modellen die Android draaien, staat de iPhone zijn mannetje. De vierde uitvoering van de Apple-telefoon steekt bij de lancering met kop en schouders boven de concurrenten uit.

Mooi en indrukwekkend

"Voor de meer technisch vooruitstrevende gebruikers zitten er in de nieuwste Android smartphones talloze functies om bij te kwijlen", schrijft David Pogue van de New York Times. "Maar als je vooral gaat voor maat en vorm, schoonheid en batterijduur, stijl en plezier, dan roept iPhone 4 jouw naam."

De recensenten melden alle drie dezelfde belangrijkste pluspunten: design, scherm, hardware, het nieuwe besturingssysteem iOS 4, de batterijduur en videobelfunctie FaceTime. Ondanks de beperkingen van laatstgenoemde.

Walt Mossberg van de Wall Street Journal is onder de indruk van het nieuwe ontwerp van de smartphone, met de hardglazen voor- en achterkant en de stalen rand. En het toestel kan tegen een stootje: "Ik heb hem een paar keer zonder problemen op een hard oppervlak laten vallen vanaf een paar voet (1 voet=0.3 meter) hoog. Er kwamen tijdens mijn tests totaal geen krassen op, ook al gebruikte ik geen beschermhoes."

Nog langere batterijduur

Ook het zogenaamde Retina-scherm is indrukwekkend qua resolutie en helderheid. En ondanks dat scherm en de snelle A4-processor heeft de iPhone 4 toch nog een aanzienlijk langere batterijduur, constateren ze. Het is dan ook een "majeure sprong voorwaarts ten opzichte van de toch al excellente voorganger, de iPhone 3G S", vindt Mossberg.

"De iPhone 4 demonstreert eens te meer dat Apple's handset de te kloppen smartphone is, ook al is er steeds meer en felle concurrentie van toestellen, zoals die gebaseerd op Google's Android platform", concludeert Edward Baig van USA Today. "Als we door de hype heen prikken, geeft Apple zowel diehards en nieuwe iPhone-eigenaren genoeg reden om te juichen."

FaceTime

De recensenten zijn ook allen gecharmeerd van de nieuwe videobelfunctie FaceTime. Door middel van een camera boven het scherm kunnen gebruikers met elkaar videobellen. Dit is echter alleen mogelijk tussen twee iPhone 4 toestellen en alleen via Wifi, niet over 3G.

Maar dat is eigenlijk maar goed ook, want het enige echt negatieve aspect dat wordt genoemd, is het netwerk van AT&T. Dat telecombedrijf is nog steeds de exclusieve operator van de iPhone in de Verenigde Staten.

Vodafone, KPN aan de iPhone?

In Nederland wijzen alle tekenen er intussen op dat de iPhone-exclusiviteit van T-Mobile op zijn einde loopt. Vodafone werft nu actief, zelfs op zijn homepage, nieuwe klanten voor de iPhone 3G S via een partnersite. Ook KPN heeft zijn al bestaande iPhone-pagina verder opgetuigd.

Of één of beide operators ook daadwerkelijk de iPhone 4 gaan voeren is officieel nog niet bekend. Bronnen meldden Tweakers.net onlangs dat KPN de voorwaarden van Apple niet ziet zitten. Maar Vodafone gaat hoogstwaarschijnlijk wel voor de nieuwe iPhone, schreef iPhoneclub.

Vodafone heeft Webwereld al laten weten dat het "officieel nog niets kan zeggen" over de iPhone 4. En mocht Vodafone de nieuwe iPhone wel gaan voeren "dan zal dit in ieder geval niet op korte termijn zijn", aldus een woordvoerder.

Naar verwachting zal T-Mobile de iPhone 4 ergens de komende maand gaan aanbieden. Een exacte datum en prijzen zijn nog niet bekend.