Bloomberg citeert een aantal analisten die voorspellen dat de iPhone dit jaar al een goudmijntje zal worden voor Apple. Alleen al deze maand, die al halverwege is, zal Apple 10 miljoen stuks verkopen van de deze week gepresenteerde smartphone. Analist Craig Berger van FBR Capital Markets zegt dat de iPhone over zijn hele levenscyclus 250 miljoen keer over de toonbank zal gaan.

iPhone 5 goed voor 144 miljard dollar

Als dat het geval is, geeft dat alleen al een omzet van 144 miljard dollar, drie maal zoveel als de totale omzet van alle eerdere iPhones. “Dit wordt zonder twijfel de bestverkochte consumentenelektronica aller tijden", zegt Berger. Vorig jaar bracht de voorloper van de iPhone 5, de toch niet spectaculaire iPhone 4s, al een verkooprecord in de boeken.

De voorspellingen zijn onder meer gebaseerd op de koopbereidheid van nieuwe klanten in China, plus de indicatie dat veel bezitters van een oudere iPhone graag het nieuwste model willen hebben. Dat de verkoopcijfers dit jaar al zo enorm zullen zijn, komt verder door de agressieve uitrol over de wereld, schrijft Fortune. Sneller en breder dan Apple ooit heeft gedaan.

Voor Kerst al in 100 landen

Voor de Kerst moet de iPhone 5 al in meer dan 100 landen beschikbaar zijn. De eerste negen landen krijgen het toestel volgende week, de week erna komen daar nog 22 landen bij. Fortune besteedt vooral aandacht aan de timing van de uitrol, waarbij Tim Cook duidelijk heeft gekeken naar de bijdrage van de iPhone 5 aan de kwartaalcijfers. Die financiële geslepenheid zat er bij voorganger Steve Jobs niet in.

Doordat de iPhone 5 voor het einde van het fiscale vierde kwartaal van Apple beschikbaar is in 31 landen, zal het voor dat kwartaal de verkooprecords al breken. Hoeveel er daadwerkelijk worden verkocht, wordt eind oktober bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers, hoewel Apple vaak na nieuwe releases graag tussentijds goede verkoopcijfers naar buiten brengt.