Met de introductie van de iPhone 5 schiet het aandeel van Apple op de smartphonemarkt weer omhoog. Op de belangrijkste markt, in de VS, is momenteel 1 op de 2 verkochte smartphones een iPhone. Op precies te zijn in 48,1 procent van de gevallen, meldt marktvorser Kantar Worldpanel.

Loyale Applefans in de rij

Daarmee verslaat de iPhone alle Androidtoestellen op de Amerikaanse markt bij elkaar opgeteld, die zijn namelijk goed voor 46,7 procent.

Het is niet de eerste keer dat iPhone en Android stuivertje wisselen om de marktleiderschap, dat gebeurde ook na de lancering van de iPhone 4S. Met de iPhone 5 zal de dominantie van Apple echter nog steviger zijn, voorstelt analist Dominic Sunnebo. Een ruime meerderheid van de iPhone 5-kopers, 62 procent, zijn loyale Apple-klanten die al een eerdere iPhone-versie hebben.

In Europa heerst Android

In Europa ziet de situatie er heel anders uit. Op de belangrijkste markten doet de iPhone het alleen erg goed in Groot-Brittannië, met een marktaandeel van 32,7 procent. In Duitsland heerst echter momenteel de Samsung Galaxy S III (bijna een kwart van de markt) en komt Android in totaal op 73,9 procent. In Spanje is Android nog dominanter met 81,7 procent. In Nederland had Android in april van dit jaar zo'n 60 procent marktaandeel.

In Italië doet Windows Phone het opmerkelijk goed met een marktaandeel van 11,7 procent, meldt Kantar Worldpanel.