Eerst het verrassendste nieuws: de iPhone 6 Plus maakt to 60 procent uit van alle iPhone 6'en die nu de fabrieken uitkomen. Dat maakt DigiTimes op uit de cijfers die het krijgt van de twee makers van de laatste Apple-producten, Foxconn en Pegatron. De eerste maakt de Plus, de tweede de 'gewone' iPhone 6.

Dat zou vooral ten koste gaan van de iPad mini, hoewel er natuurlijk een redelijk verschil zit in het 5'5 inch beeldscherm van de Plus en de 7'9 inch van de iPad mini. Maar gecombineerd met de cijfers die DigiTimes krijgt uit de tabletindustrie is de impact van de phablets op de verkopen van de tablets evident.

Verwachtingen tablets weer verlaagd

In 2015 blijft stagnatie in de verkopen van tablets doorgaan, zo zeggen analisten tegen DigiTimes. Van alle verkochte tablets maakten de kleinste vormen juist ooit 70 procent uit, maar dat is inmiddels al gedaald naar onder de 60 procent. Die daling heeft een impact op het totale verkoopcijfer.

De druk komt niet alleen van de phablets, maar ook van Chromebooks, stellen de analisten. Die zijn veel goedkoper dan de tablets en de prijzen ervan blijven dalen. Daardoor moeten de verkoopverwachtingen van tablets voor volgend jaar steeds meer naar beneden worden bijgesteld. Sommige analisten zien niettemin nog wel een lichte groei, anderen zeggen een daling te voorzien.