Eigenlijk was het wel een beetje teleurstellend. Waar Apple ieder jaar bij de nieuwe iPhone minimaal één klein verrassende bijzonderheid wist te presenteren, waren de nieuwtjes dit keer al verklapt door toeleveranciers. De nieuwe iPhone 6s en iPhone 6s Plus zien er exact hetzelfde uit als hun voorgangers en hebben alleen van binnen enkele verbeteringen meegekregen. De meest opvallende zijn de nieuwe aanraakbesturing 3D Touch en een verbeterde camera, nu met 12 megapixels en 4K videofunctionaliteit.

Door 3D Touch kun je voortaan stiekem spieken wat er in e-mailtjes staat en sneller multitasken. Nieuwe sensoren in het display meten hoe hard de gebruiker met de vinger drukt. De technologie lijkt vooral gebruikt te worden als snelkoppelingfunctie en om bij applicaties een preview-venstertje te genereren.

De nieuwe iPhones gaan verder op de prijspunten van de vorige generatie. De iPhone 6 en 6 Plus van vorig jaar blijven verkrijgbaar worden 100 euro goedkoper, meldde Schiller in zijn presentatie. 25 september verschijnen de verse modellen in onder andere de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Nederland zal ergens eind dit jaar volgen. iOS 9, waarop de nieuwste toestellen standaard draaien, wordt wereldwijd uitgerold op 16 september.

AppleTV met apps en Siri

Naast de iPad Pro en Watch OS 2 liet de leverancier een nieuwe Apple TV zien. Deze krijgt het nieuwe besturingssysteem tvOS mee, waarvoor developers apps kunnen ontwikkelen. Denk hierbij aan het weergeven van statistieken tijdens sportwedstrijden of het oproepen van IMDB-informatie tijdens een film of serie. Ook is de nieuwe AppleTV voorzien van Siri (ook via de afstandsbediening). Als extraatje ('One more thing') presenteerde Apple dit jaar geen technologische vernieuwing, maar liet het de band One Republic optreden.