Monec Holding heeft een opvallend breed geformuleerd patent op mobiele elektronische apparaten die een e-book kunnen zijn. Voor de iPhone (en iPod Touch) bestaan er al geruime tijd enkele applicaties die van het apparaat ook een e-booklezer maken.

Het Zwitserse bedrijf komt waarschijnlijk nu pas met een aanklacht tegen Apple vanwege het verschijnen van Amazons Kindle als app voor de iPhone. Monec bestaat sinds 2000 en noemt zichzelf “een marktleidende innovator voor mobiele, wereldwijd te gebruiken communicatie oplossingen.” Het is niet duidelijk wat voor producten of diensten het bedrijf precies biedt; de karige website biedt verder geen details.

HP al voorgegaan

De opmerkelijke aanklacht wordt gemeld door onder meer The Register, PC Magazine en Cnet. De tekst van de aanklacht tegen Apple is overigens grotendeels hetzelfde als die vorig jaar is ingediend tegen HP.

Monec heeft die pc-producent in april aangeklaagd wegens schending van hetzelfde vage patent. Onderwerp zijn Compaq-notebooks. Dat zijn weliswaar geen e-book readers, maar wel mobiele apparaten met draadloze communicatiemogelijkheden. HP heeft die zaak eerder deze maand stilletjes, en buiten de rechtbank, geschikt.