Portelligent, een 'sloopdienst' die mobiele telefoons en andere consumentenelectronica uit elkaar haalt en de onderdelen onderzoekt, noemt de Iphone 'één van de duurste en meest volgepropte smartphones op de markt'.

Volgens de analisten van Portelligent is de Iphone met zijn 220 dollar aan materialen zo'n 40 dollar duurder dan de op één na duurste smartphone. Het winstpercentage van de Iphone is volgens het bedrijf vrij laag, omdat de prijs van 500 tot 600 dollar relatief gezien vrij laag is. Volgens Portelligent kosten de onderdelen van een smartphone gemiddeld tussen de 130 en 180 dollar en zijn veel van die modellen duurder in aanschaf dan de Iphone.

De duurste onderdelen van de Iphone zijn volgens Portelligent het touchscreen en het geheugen, zo meldt Eetimes.. Het scherm alleen al kost ongeveer 60 dollar. David Carey, topman van Portelligent, zei verbaasd te zijn over het 'geavanceerde en complexe mechanische ontwerp' dat hij aantrof bij het openmaken van de Iphone. Volgens Carey is er door de complexiteit van de techniek 'weinig ruimte onbenut' in de telefoon.