De internationale handelscommissie ITC heeft dinsdag geoordeeld (pdf) dat Apple inbreuk maakt op een 3G-octrooi van Samsung, waardoor de import van bepaalde modellen iPhone en iPad bestemt voor Amerikaanse markt tot stilstand wordt gebracht.

Effectief houdt de uitspraak in dat telecomproviders niet langer de iPhone 3GS en iPhone 4 zal kunnen verkopen, evenals de iPad 1 en 2 met 3G-functionaliteit. Toestellen die tot vandaag waren geïmporteerd en in de winkels klaarliggen, mogen niet meer worden verkocht, mits de uitspraak wordt bekrachtigd door president Barack Obama.

FRAND en verkoopverbod

Apple verweerde zich door te stellen dat Samsung het standaardessentiële patent niet beschikbaar stelde onder FRAND-licentievoorwaarden, maar de ITC stelde Samsung in het gelijk en vaardigt een verkoopverbod uit. In Europa is juist de trend dat standaardessentiële patenten, onder druk van de Europese Commissie, niet meer ingezet worden om een verkoopverbod te eisen.

Standaardessentieel 3G-patent

Het patent beschrijft hoe via 3G draadloze technologie meerdere diensten tegelijkertijd kunnen worden aangeroepen en is noodzakelijk voor de werking van een iOS-apparaat. Samsung klaagde Apple ook op drie andere fronten aan, maar wist daarin niet het gelijk aan zijn zijde te krijgen.

De uitspraak heeft enkel betrekking op oudere toestellen van Apple, aangezien het bedrijf sinds de iPhone 4S op andere 3G-onderdelen overstapte.

Apple maant tot kalmte

De ITC begon na een klacht van Samsung in augustus 2011 de octrooien te onderzoeken en oordeelt nu dat in zake het 3G-patent Apple inderdaad in overtreding is. Apple heeft direct laten weten in hoger beroep te gaan en bezweert dat klanten geen gevolgen zullen ondervinden van het vonnis.

“De beslissing van vandaag heeft geen invloed op de beschikbaarheid van Apple-producten in de Verenigde Staten”, laat het bedrijf weten aan techsite AllThingsD. “Samsung hanteert een strategie die andere rechtbanken en autoriteiten afwijzen. Ze hebben al toegegeven dat zulke zaken niet in het voordeel zijn van consumenten in Europa en elders, maar hier in de Verenigde Staten proberen ze de verkoop van Apple-producten te blokkeren door patenten te gebruiken die ze eerder tegen redelijke tarieven beschikbaar stelden.”

'Eindelijk gerechtigheid'

Samsung haalt opgelucht adem na de uitspraak van de ITC. “Apple kan niet langer gratis profiteren van Samsungs technologische innovaties”, aldus het bedrijf.


Op Computerworld.nl beantwoorden we vijf vragen over het aangekondigde importverbod.