De Nederlandse hacker Armijn Hemel ontdekte dat de Windows CE-versie van de voip-telefoon crasht wanneer een poortscan op het apparaat wordt uitgevoerd, meldt de Automatiseringgids.

Tegenover Webwereld zegt Hemel dat hij het probleem al in november 2006 bij de bouwer heeft aangemeld, maar dat er nog geen oplossing gemaakt is. Linksys betoogt in de Automatiseringgids dat de telefoons vooral in bedrijfsnetwerken gebruikt worden.

"Dat is niet wat de informatie op hun website zegt", zegt Hemel in een interview in de podcast ICT Roddels. Hij benadrukt dat de telefoons ook gemaakt zijn om juist onderweg te gebruiken. Ook ziet hij niet in waarom iemand binnen het netwerk geen aanval kan uitvoeren.

Hemel stoort zich eraan dat de telefoons zo kwetsbaar zijn en het probleem niet verholpen wordt. "Eerst werd ik afgescheept met eerstelijns helpdeskgelul", briest hij. De reactie was vooral de wedervraag of poortscannen niet strafbaar was. Hij benadrukt dat dit soort 'aanvallen' niet echt bijzonder zijn. "De toestellen kosten rond de 350 euro en dan zou je meer mogen verwachten."

Auteursrechten

Er zijn problemen die verder gaan dan de Windows CE-telefoons alleen. Bij de Linux-apparaten ontdekte hij dat de populaire open-sourcelicentie gpl door Linksys met voeten getreden zou worden, omdat niet alle onderdelen die vrijgegeven zouden moeten worden ook daadwerkelijk beschikbaar zijn.

Ook hier heeft Hemel lang gewacht met het naar buiten treden. "Het was ergens in oktober vorig jaar dat ik het probleem heb aangemeld", verzucht hij. "We hebben zelfs een telefonisch overleg gevoerd en toen werd gezegd dat het probleem serieus werd genomen." Bitter stelt hij vast dat hij hier niets van terug ziet.

Webwereld heeft geen antwoord gehad op vragen gesteld aan het pr-bureau dat Linksys in Nederland vertegenwoordigt.