Het onderzoeksbureau komt tot die conclusie na onderzoek van zakelijk gebruik van de iPhone. Het heeft daarvoor onder meer gekeken bij ondernemingen Kraft Food, Amylin Pharmaceutical en Oracle. Bij eerstgenoemde gebruikt nu de helft van de 100.000 werknemers een iPhone. Bij de tweede is de Apple-smartphone de standaard 'bedrijfsnetbook'. En bij softwarebedrijf Oracle hebben zo'n 4.000 werknemers een iPhone.

De Apple-smartphone is volgens Forrester niet alleen rijp voor zakelijk gebruik, maar kan een cultuurverandering veroorzaken. Werknemers krijgen namelijk meer vrijheid en werken daardoor met meer inzet, ofwel harder. Werkgevers krijgen dus meer werk uit hun personeel. Dat argument is al vaker aangevoerd door leveranciers van ict-middelen voor mobiel werken.

In de praktijk

Analist Ted Schadler van Forrester zegt dat de iPhone dit ook echt in de praktijk brengt. Belangrijke factor is dat de werknemers daarmee de vrijheid hebben om hun eigen gereedschap te kiezen.

Daarbij is de ondersteuning van de smartphone meer aan de eindgebruiker. Dat scheelt het bedrijf weer helpdeskkosten, in vergelijking met een dichtgetimmerde laptop of een functioneel wat beperkte smartphone. De aansluiting op bedrijfssoftware als Exchange kan nog wel aanpassingen vereisen, blijkt volgens Forrester uit de praktijkervaring van grootzakelijke gebruikers.

Het belangrijkste voordeel van de iPhone -of een soortgelijk mobiel internetapparaat - is dat het nieuwe mogelijkheden biedt om content en samenwerkingsapplicaties te brengen naar moderne, mobiele medewerkers. Dat omvat niet alleen het eigen personeel, maar ook juist externe krachten. Het toestel ontbeert volgens het onderzoeksbureau nog wel enkele zakelijke mogelijkheden, zoals ondersteuning voor vpn's (virtual private networks). Met een jailbreak is dit wel mogelijk.

3.0-update

Dat tekort en vele andere punten wordt aangepakt in de aankomende update voor het besturingssysteem van de iPhone. Versie 3.0 van de aangepaste Mac OS X-uitvoering biedt dan standaard computerfuncties als knippen en plakken, wat voor informatiewerkers onontbeerlijk is.

Eerder heeft een onderzoeksbureau als Gartner juist herhaaldelijk gewaarschuwd dat de iPhone niet klaar is voor gebruik in grote ondernemingen. Het toestel ontbeert enterprise-mogelijkheden voor beveiliging en beheer. Versie 2.0 van de iPhone-software heeft daar nogal verandering in gebracht. Die update bracht onder meer mogelijkheden voor het op afstand wissen van verloren of gestolen toestellen.