De problemen kwamen aan het licht toen iPhone-gebruikers tijdens het synchroniseren van hun telefoon met Exchange 2007 een foutmelding kregen. Hierin stond dat het aanmelden was mislukt omdat de encryptie niet wordt ondersteund door oudere iPhones. Een vreemd bericht, omdat dit vóór update 3.1 wel mogelijk was.

Nu blijkt dat Apple een truc heeft toegepast om oudere iPhone-modellen te laten communiceren met Exchange 2007-servers. In voorgaande versies van het besturingssysteem ‘loog’ de iPhone tegen de server dat de gegevens versleuteld werden opgeslagen. Dit is noodzakelijk bij bepaalde Exchange 2007-configuraties, hoewel oudere generaties van de iPhone deze encryptie niet ondersteunen.

Eerlijker

Het probleem is nu verholpen doordat de iPhone 3GS standaard voorzien is van hardware encryptie, aldus Apple. Deze oplossing heeft echter tot gevolg dat oudere iPhones na de update geen verbinding meer kunnen maken met een groot aantal Exchange 2007-servers. Het besturingssysteem is immers ‘eerlijker’ geworden en geeft netjes aan de server door dat de gegevens niet versleuteld kunnen worden opgeslagen.

Omdat encryptie voor mobiele apparaten een serverside instelling is, kan dit alleen worden opgelost door de instellingen van Exchange aan te passen, met alle veiligheidsrisico’s van dien. Het is nog niet bekend of Apple op korte termijn met een structurele oplossing gaat komen.