Ook zonder Steve Jobs aan het roer vaart Apple een goede koers in zwaar economisch weer. Terwijl de pc-verkoop wereldwijd in een dip zit, verkocht Apple 18 procent meer Macs dan in het eerste kwartaal van 2009.

En de iPhone heeft definitief het stokje overgenomen van de iPod als 'moneymaker'. De afgelopen drie maanden gingen er 5,2 miljoen iPhones over de toonbank. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 3,8 miljoen. De iPhone is een regelrechte goudmijn met hoge winstmarges, zo bleek gisteren al. In juni introduceerde Apple de derde generatie van iPhones, de snellere 3GS.

Minder iPods

De verkoop van iPods, die jarenlang de kar van Apple trok, is wel gedaald. Het bedrijf verkocht ruim 10 miljoen iPods, tegenover 11 miljoen een jaar geleden.

Al met al kwam de nettowinst van het concern uit op 1,23 miljard dollar. Dat is een forse 15 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet bedroeg 8,3 miljard euro, een stijging van 12 procent ten opzichte van vorig jaar.

Lof voor Cook

Steve Jobs, recentelijk teruggekomen van een half jaar medisch verlof, was niet aanwezig bij de telefonische toelichting op de kwartaalcijfers.

Analisten zijn blij verrast met de cijfers en prijzen zijn vervanger Tim Cook. "In de zes maanden dat hij het bedrijf leidt, heeft Tim Cook de klus geklaard in een verschrikkelijke economie", aldus analist Gene Munster van Piper Jaffray tegenover de New York Times.