Apple kijkt terug op een zeer goed kwartaal. Het bedrijf komt sterk uit de crisis en de iPhone heeft zich ontpopt tot absolute goudmijn. De afgelopen drie maanden maakte het bedrijf ruim 3 miljard dollar nettowinst, praktisch een verdubbeling. De omzet groeide met 50 procent naar 13,5 miljard.

iPhone populair

Uiteraard was het eerste kwartaal vorig jaar nog in de crisisperiode, maar desondanks zijn de groeicijfers opzienbarend te noemen. Vooral de iPhone is doorgebroken als populaire mainstream smartphone. Er gingen 8,8 miljoen exemplaren over de toonbank. Dat is zelfs iets meer dan in het laatste kwartaal van 2009, het traditionele koopseizoen.

"Het is een monsterkwartaal voor de iPhone. Het apparaat tart de wetten van de zwaartekracht", aldus een enthousiaste financieel analist tegen de Amerikaanse tv-zender ABC. De verkoop van de iPod is licht gedaald: met 1 procent. Apple heeft wel weer 33 procent meer Macs weten te slijten dan een jaar geleden.

Minder winst door iPad

De financiële chef van Apple waarschuwt dat de winst dit lopende kwartaal wel eens wat minder zou kunnen zijn door de introductie van de iPad. De vraag naar deze gehypete tabletcomputer is hoog, terwijl de prijs "agressief laag" is volgens het bedrijf. Dat zet de - bij Apple traditioneel hoge - marges onder druk.

Apple behoort qua beurswaarde inmiddels tot de tien grootste bedrijven ter wereld. De zogeheten market cap van het concern schommelt momenteel rond de 230 miljard dollar. Ter vergelijking: Microsoft heeft een market cap van zo'n 275 miljard dollar terwijl Shell op de 182 miljard zit. De beurswaarde van een bedrijf kan overigens per minuut flink stijgen of dalen.