Apple is in het derde kwartaal van dit jaar opgeklommen naar de vierde plek op de ranglijst van telefoonfabrikanten. Het heeft een marktaandeel van 4,3 procent behaald. Dat komt neer op 14,1 miljoen verkochte iPhones in het derde kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar zat Apple nog op ruim 7 miljoen verkochte toestellen.

Verder opklimmen voor Apple vereist nogmaals een verdubbeling. De huidige nummer drie, LG, had een kwartaalverkoop van 28,4 miljoen mobiele telefoons. De nummer twee is Samsung met 71,4 miljoen stuks. De grootste telefoonmaker ter wereld is nog altijd Nokia, met 110,4 miljoen verkochte toestellen.

Smartphones

Ondertussen staat Nokia wel flink onder druk op de smartphonemarkt. Daar zijn Apple en RIM juist groot, naast de vele hardwarefabrikanten die het Android-besturingssysteem van Google voeren. De verwachting is dat smartphones een flinke groei gaan doormaken.

De opkomst van smartphones heeft LG afgelopen kwartaal een teruggang opgeleverd. De elektronicaproducent heeft op dat vlak geen sterk productportfolio, verklaart analist Neil Mawston van Strategy Analytics. Ondertussen heeft Nokia enkele miljoenen low-end telefoontoestellen minder weten te verkopen door problemen in de toelevering van componenten, schrijft onze correspondent vanuit Japan.

Kleine verschillen

Analist Mawston stelt dat het verschil in marktaandeel tussen Samsung en Nokia momenteel kleiner is dan ooit. Het gat tussen Apple en het net ingehaalde RIM is ook niet zo groot: de Blackberry-maker zit op 12,4 miljoen verkochte toestellen. De wereldwijde verkoop van mobiele telefoons, dus inclusief smartphones, lag in het derde kwartaal dit jaar op 327 miljoen stuks, aldus Strategy Analytics.