Apple's populaire kruising tussen een mobiele telefoon en iPod maakt gebruik van visuele voicemail, een techniek die Klausener naar eigen zeggen heeft bedacht en waarop patent is aangevraagd én verkregen. Het bedrijf heeft nu een rechtszaak aangespannen, waarin een schadevergoeding van 360 miljoen dollar wordt geëist ter compensatie van misgelopen inkomsten, meldt Daily Tech.

Visuele voicemail

Klausener Technologies is in het bezit van patentnummers 5,572,576 en 5,283,818. In deze patenten wordt een systeem omschreven dat het mogelijk maakt om voicemail te beluisteren en te sorteren op een visueel display, in plaats van het audiogestuurde keuzemenu dat de meeste telefoons op dit moment nog gebruiken.

Door het patent is het voor andere fabrikanten en diensten niet toegestaan om visuele voicemail te gebruiken zonder daarvoor royalties af te dragen aan Klausener Technologies. Andere bedrijven die op dit moment gebruik maken van visuele voicemail, waaronder telecombedrijf AOL, zijn op de hoogte van het patent en betalen dan ook al enige tijd royalties over hun dienst aan Klausener. Apple doet dat niet.

'Opzettelijke schending van auteursrechten'

In de aanklacht tegen Apple wordt dan ook gesproken van het opzettelijk schenden van auteursrechten. Bij opzettelijke patentschending valt de boete veel hoger uit dan wanneer Apple niet op de hoogte was van het patent.

"Volgens Apple is visuele voicemail zonder twijfel één van de beste technologische ontwikkelingen in de geschiedenis van de mensheid, desalniettemin weigert het bedrijf rechten af te dragen aan de uitvinder van diezelfde technologie."

Apple en de Amerikaanse telecomprovider AT&T wilden nog geen officiële reactie geven op de aanklacht. Overigens is Apple niet de enige fabrikant die door Klausener Technologies voor de rechter is gedaagd. Het bedrijf heeft een gelijksoortige rechtszaak aangespannen tegen kabelexploitant Comcast vanwege hun Digital Voice Voicemail, kabelexploitant Cablevision Systems vanwege hun Optimum Voicemail en eBay vanwege Skype. In deze laatste zaak eist Klausener een schadevergoeding van 300 miljoen dollar.