In de Amsterdam ArenA moet een nieuw mobiel indoornetwerk vanaf dinsdag een einde maken aan de slechte mobiele dekking en overbelaste zendmasten. KPN meldt, in samenwerking met T-Mobile en Vodafone, een nieuw stadionnetwerk te hebben aangelegd. Daardoor moeten bezoekers voortaan mobiel internet goed kunnen gebruiken, waaronder 4G.

Antennes in het dak

Gewone mobiele netwerken schieten in grote voetbalstadions tekort: bereik en capaciteit zijn onvoldoende. In de ArenA zijn daarom antennes met nieuwe technieken aangebracht, stelt KPN dinsdag. "Daarmee loopt de Amsterdam ArenA voorop in Europa." Vodafone en T-Mobile mochten van KPN hun netwerken aansluiten op het indoornetwerk.

Niet alleen op de 53.000 zitplaatsen maar ook op het veld moet de dekking voortaan goed zijn. Er zijn meer dan 40 verschillende antenne-installaties in de dakconstructie van de ArenA geplaatst. De geplande netwerkcapaciteit groeit mee met het toenemend datavolume voor de komende jaren.

Gratis wifi bij PEC Zwolle

In augustus 2012 claimde PEC Zwolle als eerste eredivisieclub gratis wifi in zijn IJsseldeltastadion met 12.500 zitplaatsen. Het wifi-aanbod in Nederlandse stadions is tot nu toe erg beperkt en geldt nergens in het hele gebouw. Meestal is gratis draadloze internettoegang alleen beschikbaar voor journalisten. Bij gebrek aan glasvezel gebruikt PEC Zwolle straalverbindingen.