Sun Microsystems heeft zich tot de technologie van Innaworks gewend om Java op de iPhone te brengen. De eigenaar van Java zal de technologie volgende maand demonstreren op de JavaOne conferentie, zo bevestigt Sun tegenover The Register.

De software zet Java applicaties automatisch om naar Objective C, de taal waarin iPhone applicaties geschreven moeten worden. Daardoor kunnen ontwikkelaars van mobiele applicaties snel de overstap naar de iPhone maken.

SKD

Vorige maand bracht Apple een Software Developers Kit uit, waarmee ontwikkelaars software iPhone kunnen schrijven. Bedrijven als Sun reageerden enthousiast. Ze dachten dat ze dan ook hun Java-platform konden gaan uitrollen op de iPhone en iPod Touch.

Woede

Maar niets bleek minder waar. Apple had het toestel juridisch stevig dichtgespijkerd. De gebruikersovereenkomst zorgt ervoor dat Apple de touwtjes stevig in handen houdt, tot woede van open-source aanhangers, en tot schaamte van overenthousiaste bedrijven als Sun.

Java is een populaire programmeertaal voor mobiele telefoons. Het ontbreken van ondersteuning op de iPhone vormt dan ook een groot probleem voor ontwikkelaars die niet overweg kunnen met Objective C, de taal waarin iPhone applicaties geschreven moeten worden. De taal wordt in de mobiele industrie vrijwel niet gebruikt.