Sun had weliswaar geen patentrechtszaken in zijn bloed, maar “dat betekent niet dat we ons niet misdaan voelden". Gosling blogt dat hij het niet altijd eens is met Oracle, maar dat het bedrijf in deze zaak in zijn recht staat. “Google heeft Sun volledig bedolven onder slijm."

'Iedereen ontdaan'

Volgens de oud-medewerker van Java-aanbieder Sun Microsystems heeft de Java-verbastering van Android alle werknemers van het bedrijf flink dwars gezeten. “Zelfs Jonathan [Schwarz, de toenmalige ceo - red.]. Hij besloot simpelweg om een blij gezicht op te zetten" en het beste van de nare situatie te maken. “Dat heeft veel mensen bij Sun geërgerd."

De toenmalige ceo van het later door Oracle opgekochte bedrijf heeft in 2007 Android welkom geheten in de Java-gemeenschap. In die openlijke blogpost heeft Schwarz ook support toegezegd voor het mobiele besturingssysteem van Google. Zijn blog, inclusief die ene boodschap, is later door Oracle geheel offline gehaald, maar door Google wel opgevoerd in de rechtszaak. De oorspronkelijke blogpost is door juridisch it-blog Groklaw opgediept uit het internetarchief van de Wayback Machine.

Oracle-kritiek

De schepper van Java heeft eerder al felle kritiek geuit op Oracle. Hij omschreef die softwareleverancier als geldwolf en schetste de grote interesse in patenten die de Sun-koper toonde tijdens de integratie van de twee bedrijven. Gosling is kort na de inlijving van Sun door Oracle daar weggegaan, niet onder goede omstandigheden.

Aanvankelijk deed de Sun-techneut er het zwijgen toe over zijn opstappen bij Oracle, maar zijn woordkeus gaf veel weg. “Alles wat ik daarover kan zeggen dat accuraat en eerlijk zou zijn, zou meer schade aanrichten dan dat het goed zou zijn." Na zijn vertrek bij Oracle is Gosling nog in dienst getreden bij Google. Daar is hij na slechts vijf maanden weer vertrokken, om zich bezig te gaan houden met zeeverkennende autonome robots.

De Android goedkeurende en Google aanmoedigende blogpost van toenmalig Sun-ceo Jonathan Schwarz: Klik voor groot Via: Groklaw.