Sony heeft bekend gemaakt welke Xperia-smartphones de overstap maken naar de meest recente Android-versie 4.1 (Jelly Bean). Het betreft de modellen T, TX en de aanstaande Xperia V. Deze telefoons krijgen de upgrade halverwege het eerste kwartaal van 2013 beschikbaar. De overgebleven modellen (S, acro S, ion, P, go en J) volgen later, al blijft onbekend wanneer.

Xperia's uit 2011 blijven steken

De smartphonemaker is vergeleken met de concurrentie laat met zijn upgrade en sluit bovendien een grote reeks toestellen uit. Zowel de gehele Xperia-reeks uit 2011, als de twee goedkopere modellen uit 2012, de Xperia Sola en Xperia Tipo, blijven steken op Android 4.0 (Ice Cream Sandwich).

Jelly Bean blijkt een te zwaar besturingssysteem voor deze Xperia's. “Verder dan Ice Cream Sandwich kunnen wij de gewenste gebruikerservaring niet garanderen bij deze smartphones", verklaart Sony op zijn blog.

Teleurgestelde gebruikers

Veel gebruikers reageren in de commentaren op het blog teleurgesteld op de mededeling. Zij kregen vorig jaar nog te horen dat alle modellen uit 2011 een upgrade zouden krijgen. Sony waarschuwde gebruikers eerder bij de upgrade naar Ice Cream Sandwich ook al voor mindere prestaties vanwege het grotere geheugengebruik en de flink zwaardere processorbelasting.