Aan de vooravond van het vrijgeven van de ontwikkelmodule (sdk) voor de iPhone, gaf Steve Jobs het alomtegenwoordige Flash van concurrent Adobe een veeg uit de pan.

"De iPhone is technologisch zeer geavanceerd en heeft iets nodig dat veel beter is dan de mediaspeler die Adobe nu aanbiedt. De lichtere versie van Flash Lite is ook nog te zwaar voor de iPhone en zou de prestaties van de telefoon ernstig hinderen. Er zou een product tussen moeten zitten, maar dat ontbreekt op dit moment", aldus Jobs tegen investeerders.

Later zwakte Jobs zijn kritiek enigszins af door te melden dat het 'feit dat mobiele apparaten ├╝berhaupt video kunnen afspelen, verbazingwekkend is'.

H.264

De iPhone werd in juni vorig jaar op de markt gebracht. Meer dan een half jaar na de release is het nog altijd niet mogelijk om met de internettelefoon online video's te bekijken die gebaseerd zijn op Flash Player, de mediaspeler van Adobe die wordt gebruikt voor het weergeven van een groot deel van de video's op internet.

Om met de iPhone online video te kunnen kijken moeten ze zijn geconverteerd naar een specifiek bestandstype, H.264. Op dit moment is YouTube de enige videosite die video's in dit bestandstype aanbiedt.

Teleurstelling

De opmerkingen van Jobs zullen hoogstwaarschijnlijk een teleurstelling vormen voor ontwikkelaars en aandeelhouders die hoopten dat de Apple topman donderdag zou aankondigen met een mogelijkheid te komen om Flash te gebruiken in combinatie met de iPhone. Daarnaast jaagt Jobs Adobe tegen zich in het harnas, een bedrijf waar Apple al een flinke geschiedenis van onenigheden mee heeft.

SVG

Volgens techblogger Robert Scoble heeft de beslissing van Apple te maken met het feit dat Flash teveel energie van de iPhone zou consumeren of dat het simpelweg niet wil lukken om Flash op de iPhone te laten functioneren. Een andere reden zou volgens Scoble kunnen zijn dat het bedrijf zich exclusief wil richten op SVG (Scalable Vector Graphics).

Toch was het volgens Scoble verstandig geweest als Apple meer energie had gestoken in het werkbaar maken van Flash op de iPhone. Het was immers Adobe dat ervoor zorgde dat de Mac een grotere rol kon spelen op de grafische markt.

Silverlight

Na deze duidelijke uitspraken van Jobs, waarin Flash geen rol zal spelen in de toekomst van de iPhone, zal Adobe zich ongetwijfeld achter de oren krabben voor wat betreft de toekomst van de twee bedrijven, en dit zal ongetwijfeld van invloed zijn op de ontwikkeling van, bijvoorbeeld AIR.

Ondertussen timmert Microsoft hard aan de weg met Silverlight, de concurrent van Flash die steeds meer terrein begint te winnen. Het afwijzen van Flash op de iPhone is dan ook een enorme kans voor Silverlight, meent Scoble.