De geruchten over een iPhone 6 en/of een verbeterde 5S-variant van het huidige model doen al enige tijd de ronde. Daar komt nu het bericht bij dat de volgende twee generaties van de iPhone al geruime tijd terug zijn ontwikkeld. Ze zijn nog van vóór huidig Apple-ceo Tim Cook, heeft Apple laten weten aan de openbaar aanklager van San Francisco.

Antidiefstaloverleg

Die jurist, George Gascón, heeft over toekomstige iPhones te horen gekregen van Apple's overheidsliaison Michael Foulkes. De twee hadden een overleg over het bestrijden van smartphone- en tabletdiefstal. Gascón pleit voor de implementatie van technologie waarmee telecombedrijven dergelijke apparaten kunnen uitschakelen zodra ze als gestolen zijn opgegeven.

Daarmee moeten smartphones en tablets minder aantrekkelijk zijn voor dieven. iPhones zijn goed voor de helft van de overvallen in San Francisco, meldt de lokale krant SF Examiner. Gascón heeft eerder deze maand al gesprekken over remote disabling of remote wiping gevoerd met telecomaanbieders. Dat heeft niet het door hem gewenste resultaat opgeleverd.

'Al ontwikkeld'

Het gesprek met Apple dat vorige week plaatsvond, blijkt ook niet vruchtbaar voor Gascón. De iPhone-maker is na het gesprek van vorige week niet bereid tot toezeggingen, zegt de openbaar aanklager tegen dagblad San Francisco Examiner. Apple's overheidscontactpersoon Foulkes heeft uitgebreid gesproken over onderzoek naar en ontwikkeling van een zogeheten kill-switch voor mobiele apparaten.

Daarbij heeft hij dus losgelaten dat de volgende twee generaties iPhone al zijn ontwikkeld, en wel vóór Tim Cook. Onduidelijk is of dit voor zijn aantreden als ceo was, waarbij hij de leiding overnam van de zieke Steve Jobs. De mede-oprichter van Apple is in oktober 2011 overleden, maar Cook heeft in augustus dat jaar al de ceo-rol overgenomen van zijn terugtredende voorganger.

Nóg twee jaar veilig?

Toen Jobs begin 2011 voor onbepaalde tijd met ziekteverlof ging, was de inschatting van analisten dat Apple nog zeker twee jaar vooruit kon. Het bedrijf zou dan simpelweg doorgaan met de bestaande plannen, ontwerpen en strategie die waren uitgestippeld door de visionaire Jobs. De uitlatingen van Apple's overheidsliaison doen vermoeden dat de planning veel verder vooruit loopt.