Analisten wijzen erop dat de timing van het vertrek van Papermaster te toevallig is. De van IBM overgestapte topman was immers verantwoordelijk voor de iPhone-divisie en Apple is net verwikkeld in het publicitaire echec van de antenne van de iPhone 4. Maar die kwestie zou slechts de druppel zijn die de emmer deed overlopen. De Wall Street Journal haalt anonieme bronnen aan die zeggen dat het eerder al fout is gelopen tussen Jobs en Papermaster.

Cultuurclash

Volgens die bronnen kon Papermaster niet wennen aan de cultuur binnen Apple. Daar wordt van managers verwacht dat ze bovenop de interne ontwikkelingen zitten en niet alles van zich af delegeren. Een heel andere cultuur dan bij IBM dus.

Papermaster is door Apple weggehaald bij die ict-reus in het najaar van 2008. De voormalige werkgever heeft toen zelfs had een rechtszaak aangespannen over die overstap. Uiteindelijk is die ruzie over het concurrentiebeding voor Papermaster afgelopen met een schikking. De topman kon daarna pas in april 2009 aan de slag, maar indien de door de WSJ aangehaalde bronnen gelijk hebben, ging het binnen een jaar al mis tussen hem en Jobs.

'Niet creatief genoeg'

Papermaster zou niet de creatieve denker zijn waar Apple op wachtte. Hij zou ook moeite hebben met de interne politiek in het bedrijf. “Maar”, zo zegt Brian Marshall, analist bij Gleacher & Company, “uiteindelijk zou het zo kunnen zijn dat hij niet genoeg t-shirts en spijkerbroeken in de kast had hangen.”