Mozilla heeft in de week van zijn 15-jarig bestaan versie 20 van zijn open source webbrowser Firefox uitgebracht voor Windows, Mac OS X, Linux, alsmede een mobiele versie voor Android.

Naast noodzakelijke bugfixes is de smaakmaker van de nieuwe versie de privacy-optie die nu zowel in een los tabblad als ook permanent aangezet kan worden.

Klik voor groot

Er worden in dat geval geen bezochte pagina's, zoektermen, wachtwoorden, downloadgeschiedenis, cookies, tijdelijke internetbestanden (cached) of offline webcontent opgeslagen. De privémodus is beschikbaar op alle desktop-varianten van Firefox 20, als ook op Android.

Downloads managen

Nieuw is ook de Download Manager. Via een knop rechtsboven in de browser naast de startpagina-knop en die van de bladwijzers is er toegang tot dit downloadmenu. Daar kunnen huidige downloads in de gaten worden gehouden, beheerd en ook is er een geschiedenis zichtbaar.

Klik voor groot

De mobiele Android-versie heeft ook weer enkele nieuwe functies toegevoegd gekregen. Zo is er naast het privébrowsen ook een shortcut-menu ('Awesome Screen') op het beginscherm beschikbaar dat favoriete en meestbezochte websites onthoudt.

ARMv6-ondersteuning

Belangrijker is het de ondersteuning voor minder krachtige mobiele processors. Firefox voor Android draait nu ook op ARMv6-processors, waardoor een hele reeks goedkopere smartphone-modellen (onder meer de Samsung Galaxy Next, Galaxy Pop en Galaxy Q en de HTC Aria en Legend) de browser aankunnen.

Tot slot is er ook aan developers gedacht. Via getUserMedia (onderdeel van het WebRTC-protocol) kunnen ontwikkelaars sneller en gemakkelijker code schrijven voor applicaties die de camera of microfoon gebruiken. Firefox heeft daarnaast een 'developer toolbox' bijgevoegd, wat het multitasken met verschillende ontwikkelaarstools overzichtelijker maakt.