Het woord is aan de jury in de rechtszaak tussen Apple en Samsung die moet bepalen of de Zuid-Koreaanse fabrikant het ontwerp van de iPhone heeft gejat. Rechter Lucy Koh las een meer dan twee uur durende juryinstructie voor. Met deze instructie weten de leden hoe ze precies een beslissing moeten nemen. Daarna vlamden beide partijen elkaar nog één keertje af.

Advocaten mogen nog één robbertje

De advocaat van Apple benadrukte nogmaals dat het klip en klaar is dat Samsung de iPhone helemaal heeft gekopieerd. Technologiesite The Verge zat bij de show en tekende op dat de twee fabrikanten geen goed woord voor elkaar overhadden. Volgens Apple werkte Jobs vijf jaar aan de revolutionaire iPhone en deed Samsung er drie maanden over om een goedkope imitatie te produceren.

Samsungs advocaat wees op de grote hoeveelheid aanwezige journalisten en benadrukte dat de uitkomst van deze zaak van invloed was op hoe er in de toekomst omgegaan wordt met concurrentie. “Apple probeert zijn grootste concurrent te dwarsbomen", aldus de advocaat. “En concurrentie is wat dit land groot heeft gemaakt."

Wie schendt wat van wie?

De negenkoppige jury gaat nu in conclaaf om te bepalen of Samsung inbreuk heeft gemaakt op de patenten en ontwerpen van Apple, en of de iPhone-maker patenten van de Galaxy S-fabrikant heeft geschonden. De jury heeft een flink formulier (PDF) in te vullen dat maar liefst twintig pagina's telt.

Hierin moeten de juryleden uitgebreid noteren of en zo ja welke producten precies inbreuk hebben gemaakt op Apple's iPhone- en iPad-innovaties. Tegelijkertijd moeten ze zich uitspreken over eventuele schending van Samsung-patenten door Apple. Vervolgens moet de jury in deze dubbele zaak bepalen hoeveel schadevergoeding het aan welke partij toewijst.

Kans op nietigverklaring

De jury moet het unaniem eens worden over het oordeel. Gezien de vele onderwerpen waarover ze moeten soebatten, wordt een uitspraak dan ook niet snel verwacht. Het is ook nog mogelijk dat de negen het helemaal niet met elkaar eens worden. In dat geval verklaart de rechter het proces nietig en begint het hele circus opnieuw.