Dat maakt Ziggo vandaag bekend in een persbericht. "Alle klanten van Ziggo kunnen dit nu bestellen via de site", zegt een woordvoerder van Ziggo. Hij wijst erop dat het pakket voorlopig alleen voor de consumentenmarkt bedoeld is. "Eerst komt er een consumentenvariant, later volgt er een mkb-versie." Ziggo wil eerst wat ervaring opdoen in het aanbieden voor mobiele diensten voordat de kleinzakelijke markt wordt bediend.

KPN

Wie een mobiel internetabonnement neemt bij de kabelaar maakt gebruik van het KPN-netwerk. "We maken gebruik van dienstverlener Aspider Solutions, en die maakt weer gebruik van het netwerk van KPN", legt de zegsman uit. Aspider regelt alle zaken die Ziggo niet van huis uit kan regelen.

Ziggo stapt in de mobiele markt omdat mobiele diensten een enorme vlucht gaan nemen. Het is de bedoeling van de kabelaar om al zijn producten en diensten overal beschikbaar te stellen voor klanten. Dat moet kunnen, onafhankelijk van apparaat, plek of tijdstip. De stap naar de mobiele internetmarkt is onderdeel van dit bredere telecomstreven van Ziggo.

Eigen mobiel netwerk

Eind juni is kabelaar UPC al begonnen met het aanbieden van mobiel internet. In tegenstelling tot Ziggo richt deze kabelaar zich wel meteen op de kleinzakelijke markt. UPC gaat later mogelijk ook consumentenabonnementen aanbieden. Wie mobiel internet van UPC afneemt, gebruikt het netwerk van Vodafone.

UPC en Ziggo hebben in april vorig jaar onder de naam 'Ziggo 4' samen een bod gedaan op een kavel 2,6 GHz-spectrum. Een kavel dat ze ook hebben gekregen. Het 2,6 GHz-spectrum is bedoeld voor mobiel breedband van de volgende generatie: 4G, zoals Wimax of LTE.

Verplichte uitrol

Door de gezamenlijke aankoop hebben beide kabelaars zichzelf verplicht om een eigen mobiel netwerk uit te rollen. Dat was één van de eisen die aan de veiling verbonden waren. Wanneer Ziggo en UPC dit eigen netwerk gaan opzetten, is nog niet bekend. "Daar kunnen en willen we nog geen mededelingen over doen", zegt de woordvoerder van Ziggo. Wel wil hij kwijt dat de samenwerking in Ziggo 4 "erg goed loopt". "Maar dit moet je nog even los zien", zegt hij doelend op de huidige aankondiging.

Ziggo 4 moet binnen 2 jaar in een gebied van 20 vierkante kilometer een commerciële dienst aanbieden. Binnen 5 jaar moet dit een gebied van 200 vierkante kilometer zijn. Als de vergunninghouder niet voldoet aan de ingebruiknameverplichting dan wordt de vergunninghouder een last onder dwangsom opgelegd, legt het Agentschap Telecom uit (pdf).

Die 20 vierkante kilometer moet eind april volgend jaar zijn uitgerold. De 200 vierkante kilometer dekking moet in april 2015 rond zijn.

De prijzen van mobiel internet bij Ziggo Klik voor groot