Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken (BZK) schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. Ze reageert hiermee op de commotie die onstond na een brief die verschillende brandweervakbonden stuurden aan de arbeidsinspectie. C2000, dat vooral hapert bij portofoonfunctie, de Direct Mode Communication (DMO). Met deze modus maken de apparaten direct contact met elkaar. De falende DMO-functie, veel gebruikt in gebouwen, is levensbedreigend voor brandweerlieden, zo stelden de bonden.

BZK liet in een reactie weten dat C2000 niet ter discussie staat en dat de oplossing van het probleem zit in het verbeteren van de opleidingen en in technische verbeteringen van de portofoons. Het ministerie is nu ook bereid om naar alternatieven te kijken voor de huidige portofooncommunicatie "in grote kantoorpanden, scheepsruimten, fabriekshallen, tunnels en parkeergarages".

Niet gebaseerd op C2000-technologie

"Het moet dan wel gaan om kansrijke, praktisch toepasbare technieken die een alternatief zijn voor de nu gebruikte portofoontechnologie", aldus Bijleveld. "Daarom is in de aanbesteding de eis gesteld dat een onderzoek naar een alternatief dat niet gebaseerd is op de C2000 technologie (de Tetra standaard), voor de huidige portofoon binnen een jaar een bruikbaar demonstratiemodel moet opleveren."

Volgens Bijleveld staat het onderzoek "geheel los" van de verbeteringen aan het C2000-systeem die op korte termijn mogelijk zijn. De nieuwe generatie portofoons zou bijvoorbeeld al veel beter werken in gebouwen dan de oudere generatie. "Wij denken dat er heel veel verbeteringen nu mogelijk zijn, maar willen kijken naar alternatieven", legt een woordvoerder van BZK desgevraagd uit.

Of dit betekent dat brandweerlieden in de toekomst met twee portofoons moeten rondlopen, een voor binnen en een voor buitengebruik, is voorlopig nog niet duidelijk. "Daar valt nu nog niets over te zeggen." Er wordt ook niet gekeken naar een volledig alternatief voor C2000 "omdat het C2000-systeem voor het overige prima functioneert".

Niet gevaarlijk

Het ministerie krijgt bijval van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR). De organisatie neemt afstand van de stelling van de vakorganisaties. Er zou geen sprake zijn van gevaarlijke situaties voor brandweerlieden door problemen met de DMO-stand van de portofoons."In alle regio’s zijn tijdelijke oplossingen voor de DMO-problemen voor handen, variërend van instructies voor een ander gebruik van de portofoons tot bijvoorbeeld de tijdelijke uitwijk naar analoge communicatiefrequenties", aldus de NVBR.

De arbeidsinspectie laat weten nog twee weken nodig te hebben voordat er besloten kan worden of er wel of geen actie ondernomen wordt. De betrokken vakbonden waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

Update 15.32: De Vereniging van Brandweervrijwilligers (VBV) vindt de stap van het ministerie opmerkelijk. "Als je zoveel vertrouwen in C2000 hebt dan zet je deze stap niet naar mijn idee", zegt woordvoerder Ronald Kraan. Hij vindt het een teken dat het ministerie zelf geen vertrouwen meer heeft dat het nog goed komt.

De VBV vindt het in principe goed dat er iets gedaan wordt aan het probleem. Wel wil de bond daarbij aantekenen dat het systeem van meet af aan al slecht heeft gefunctioneerd in gebouwen. Deze oplossingen komen dus in ieder geval zeer laat.