Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) stelt dat de aangeboden compensatie van de BlackBerry-maker, namelijk enkele gratis apps, onvoldoende is en wil dat Verhagen zich sterk gaat maken voor een betere tegemoetkoming. “BlackBerry staat niet bepaald bekend om zijn grote hoeveelheid handige apps", stelt Van Dam. Niet alleen zou Verhagen in gesprek moeten met RIM, maar tevens met de providers, omdat consumenten daarmee het contract zijn aangegaan.

Extra kosten vanwege sms

Volgens Van Dam hebben gebruikers van de BlackBerry extra kosten moeten maken door de storing, omdat ping het niet deed en mensen daardoor “noodzakelijk gebruik" moesten maken van andere diensten als sms. Dat leidt volgens het Kamerlid tot een hogere telefoonrekening. Van Dam wil van Verhagen weten waar mensen in dat geval terecht kunnen met klachten.

De Consumentenbond heeft al eerder gezegd dat mensen het wettelijke recht moeten krijgen op compensatie, zodat consumenten standaard worden gecompenseerd als de dienstverlening van een bedrijf waar ze klant zijn niet functioneert. Van Dam roept Verhagen op de mogelijkheden van zo'n wettelijk recht te onderzoeken.

Steun in Tweede Kamer

Van Dam wordt in grote lijnen gesteund door andere partijen in de Tweede Kamer, zo blijkt uit een belrondje van Nu.nl. Wel is er twijfel over het maken van nieuwe wetgeving hieromtrent. Een deel van de Kamer zegt eerst de mogelijkheden van zelfregulering te willen onderzoeken.

Het netwerk van BlackBerry lag er vorige week meer dan een dag uit, niet alleen in Nederland maar ook in andere delen van de wereld. Dat kwam door een storing in een switch in het datacenter bij Londen. RIM kwam afgelopen maandag met een compensatie voor getroffen gebruikers door gratis apps aan te bieden ter waarde van 100 dollar.