KDE kondigde de tabletvariant van Plasma gisteren aan. Plasma Active One is gratis open source software. De interface werkt al op MeeGo en op Intel-based tablets.

Plasma Active is gebaseerd op Linux desktop stack, inclusief Linux Kernel, QT en KDE's plasma Framework. De user interface is ontworpen met Plasma Quick en is volledig ontwikkeld met het oog op de gebruikerservaring. De interface werkt wel op apparaten met ARM, maar ondersteunt het nog niet volledig.

'Bundelen met Activities'

Bij het opstarten van de tablet krijgen gebruikers niet simpelweg de applicaties te zien, maar de Activities view. Met deze functie kunnen gebruikers alle apps, documenten, mensen, websites en widgets die samenhangen met hetzelfde onderwerp bundelen op 1 plek en delen met de sociale media knoppen Share, Like, Connect, die permanent bovenin het scherm zijn te zien.

De Plasma Activity dient daarnaast als app launcher en wordt standaard geinstalleerd met een webbrowser, mediaplayer, imageviewer en office document viewer met edit-functies. Alle software die beschikbaar is op Linux platformen kan gebruikt worden via Active One.

'Vervanger van Android en iOS'

De ontwikkelaar van Plasma Activity Sebastian Kügler vertelt tegenover ZDNet dat het Plasma Active zeker ontworpen is als vervanger voor iOS en Android en een compleet open community-driven project is. Er is volgens hem markt voor een compleet open systeem zonder insluitmechanisme van gebruikers in een eigen markt. KDE onderzoekt daarnaast de mogelijkheden voor het platform Tizen, maar dat is nog toekomstmuziek.

Plasma Activity Two staat volgens het KDE-team gepland voor december 2011. Het team werkt aan het uitbreiden van de Active apps en widgets en nodigen ontwikkelaars uit om hun bestaande apps om te bouwen naar de touch interface van Active One.