Uit verschillende video's op YouTube en klachten elders op het internet blijkt dat de antenne van de iPhone 4 ophoudt met functioneren als er contact wordt gelegd tussen de binnenste en de buitenste ring van de antenne. Zowel met een sleutel maar ook tijdens het vasthouden van de telefoon valt de ontvangst in veel gevallen helemaal weg.

Eerder klaagde techjournalist Walt Mossberg al dat de ontvangst van de iPhone 4 niet om over naar huis te schrijven was. In een aantal gevallen was het zelfs slechter dan bij de vorige generatie iPhones, schreef hij in zijn testartikel, waar de iPhone 4 overigens verder uitstekend uit de bus komt. Een oorzaak- gevolgconclusie wilde hij niet trekken. Apple en de Amerikaanse iPhone-provider AT&T konden geen verklaring geven voor het wegvallen van de connectie. De eerste recensies, van onder meer Mossberg, waren overigens lovend over de iPhone 4.

Verbinding valt helemaal weg

Waar Mossberg geen conclusie trekt, trekken veel nieuwe klanten die wel. Het is de geleiding tussen de antennes aan de buitenkant van de telefoon die het netwerk helemaal doet wegvallen. Zodra de twee kanten met elkaar in contact komen, hetzij via een stuk metaal, hetzij via zweethanden, valt de verbinding met AT&T helemaal weg.

Techblog Gizmodo heeft een rij lezersvideo's online gezet met gebruikers die allemaal hetzelfde probleem hebben. Het wegvallen van de ontvangst is ogenschijnlijk niet afhankelijk van het in- of uitschakelen van de wifi-antenne.

Opmerkelijk

De klachten zijn opmerkelijk. Zeker aangezien Apple ceo Steve Jobs het nieuwe antenne-ontwerp juist aanprees als een van de meest vooruitstrevende verbeteringen aan het nieuwe toestel. Apple heeft nog niet gereageerd op de antenneklachten. Ook AT&T doet er nog het zwijgen toe.

Naast de antenne worden er ook problemen gemeld met het nieuwe Retina Display. Het nieuwe scherm van de iPhone 4 zou in sommige gevallen een gelige verkleuring laten zien. Ook het nieuwe scherm werd door Jobs als speerpunt naar voren gebracht in de presentatie van zijn nieuwe smartphone vlaggenschip.