De update, versie 4.0.1., is sinds woensdag beschikbaar voor de iPhones die iOS 4 kunnen draaien. Dat zijn de iPhone 3G, 3G S en 4. De update verbetert de formule waarmee het toestel berekent met hoeveel balkjes het de sterkte van het mobiele signaal weergeeft. Volgens Apple zat er iets mis in die berekening waardoor alle iPhones al jaren een verkeerde weergave hadden. Daarbij werd er te gauw een optimistisch beeld gegeven; bij goede ontvangst werd er 'uitstekend' weergegeven.

Versie 4.0.1 is niet te verwarren met de testversie van iOS 4.1, die ook woensdag is verspreid, maar dan alleen onder app-developers. De iPhone toont na deze update beduidend grotere signaalstreepjes. Apple houdt vrijdag een persconferentie over de antenneproblemen die de iPhone 4 sinds de release plagen. Het vasthouden van de linkeronderkant van de iPhone leidt nog steeds tot verlies van bereik.

Death grip

Aanvankelijk zei Apple dat klanten de telefoon verkeerd vasthielden. Later suggereerde de fabrikant dat het probleem is op te lossen met een software-update. Dat dit niet werkt, blijkt uit een test van iOS 4.1. De 'Death Grip' zorgt nog steeds voor signaalverlies. Ook Apple's mede-oprichter Steve Wozniak stelt in een e-mailconversatie met de Nederlandse journalist Henk van Ess dat hij ook last heeft van de zogenoemde 'death grip'.

De Amerikaanse politiek begint zich er nu ook mee te bemoeien. De democratische senator Charles Schumer heeft een open brief naar Apple-baas Steve Jobs geschreven over de iPhone 4-problemen. Hij vindt de oplossingen die het bedrijf biedt "ontoereikend" en wil dat Apple de toestellen gratis gaat repareren. Een softwareupdate is volgens hem niet genoeg.

iPad

Voor de iPad heeft Apple ook een software-update uitgebracht: iOS 3.2.1 verbetert de Wifi-verbinding en voegt Microsofts Bing toe als zoekmachine in Safari.