De antenne is het resultaat van zeven jaar 'hard werk' aan de Universiteit van Edinburgh en bestaat uit een combinatie van hardware - RF Micro-Electro-Mechanical Systems, kortweg RF-MEMS - en software. MEMS staat voor Micro Electronic Mechanical Systems (MEMS) en is de benaming voor technologie die mechanische systemen integreert met micro-elektronica. Zo is het mogelijk piepkleine sensoren en actuatoren te fabriceren in silicium, maar hetzelfde lukt ook met antenneschakelaars.

Achtergebleven onderzoeksgebied

De technologie is vooral bedoeld voor 4G verbindingen, dus LTE, maar ook oudere technieken (3G, GSM) en Wifi worden ondersteund, en zelfs GPS verbindingen hebben er baat bij.

Volgens de onderzoekers is het antenneonderzoek in de mobiele telefonie achtergebleven bij de ontwikkeling van de smartphones zelf, terwijl nieuwe communicatieprotocollen steeds meer eisen stellen aan de ontvangst. De Schotse onderzoekers claimen dat zij een einde kunnen maken aan zwakke signalen, dode zones, traag mobiel internet en het plotseling wegvallen van gesprekken. Nu is het vrijwel onmogelijk om mails binnen te halen, terwijl men tegelijkertijd een YouTube video kijkt, zelfs wanneer multitasking wordt ondersteund.

Antennagate

Nog regelmatig lopen fabrikanten van mobiele telefoons tegen problemen aan. Zo heeft Apple eerder dit jaar een schikking getroffen met gedupeerden van 'antennagate', oftewel het slechte bereik van iPhone 4. Dat bereik viel weg als men de telefoon op een bepaalde manier vastpakte. Apple bood ter compensatie zogenoemde bumpercases aan.

Het kleine formaat van de Schotse antenne heeft diverse voordelen, vooral energiebesparing. De batterijduur kan worden verdubbeld, en de kwaliteit van het signaal wordt een factor vier verbeterd. De software zorgt verder voor sturing, zodat de antenne zich op het sterkste signaal kan richten.

De eerste licenties zouden al verkocht zijn aan OEM fabrikanten, die overigens niet met naam en toenaam zijn genoemd.

De technologie is ontwikkeld met geld van de Schotse overheid en de Universiteit van Edinburgh blijft voorlopig aandeelhouder. Het bedrijf houdt rekening met een omzet van 10 miljoen pond.