Air France-KLM start begin 2013 een test waarbij passagiers op langeafstandsvluchten kunnen internetten op hun eigen mobiele apparaten. Daarbij komt er in de lucht onder meer toegang tot een speciaal ontworpen website met vluchtinformatie, televisie en nieuws. In eerste instantie wordt de nieuwe service getest met twee Boeing 777-300's, meldt de maatschappij op zijn website.

Samenwerking met Panasonic

Air France-KLM werkt samen met Panasonic om 3G in vliegtuigen aan te bieden. Een woordvoerder van KLM laat in een reactie weten dat daarmee gekozen is voor betrouwbaarheid: “Bij Panasonic hebben we de officiële garantie dat er geen storing ontstaat met het operationele vluchtsysteem. Veiligheid is voor ons het allerbelangrijkste. Bij de test zal gebruik worden gemaakt van de twee al bestaande inflight systemen eXPhone en eXConnect."

Daarmee gaat ook Panasonic zich nadrukkelijker mengen tussen de aanbieders van 3G in de lucht. Grote aanbieders zijn tot dusver AeroMobile en On-Air, die roamingovereenkomsten hebben met Vodafone, 02 en KPN. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen laten hun toestellen gereedmaken voor het gebruik van mobiele telefoons in de lucht, bleek recent uit een rondvraag van Webwereld.

Kosten nog onbekend

Over de kosten voor het gebruik van de dienst is nog geen duidelijkheid. KLM bekijkt op dit moment de mogelijkheid tot een eventueel uurtarief en ook een vluchttarief. “We willen bij de test zoveel mogelijk mensen deze dienst laten proberen en zullen daarmee rekening houden bij de kosten. Ook testen we het inflight systeem op vluchten over de hele wereld", aldus de KLM-woordvoerder.

De luchtvaartmaatschappij ziet de test als een eerste stap richting volledige 3G-toegang in het vliegtuig. “In het dagelijkse leven hebben onze klanten continu de mogelijkheid om online te zijn. Deze test is de eerste stap van de langetermijnstrategie van KLM en Air France om inflight services voor mobiel dataverkeer aan te bieden op onze langeafstandsvluchten", aldus het bedrijf in het persbericht. Afgelopen donderdag maakte Icelandair tevens bekend volgend jaar WiFi te gaan testen.