Rechter: Apple moet financieel boekje opendoen

In de langslepende patentzaak tussen en Apple en Samsung vraagt rechter Lucy Koh Apple nogmaals om zijn winstcijfers. Koh wil berekenen hoeveel schade Apple daadwerkelijk heeft geleden en wil zwart op wit wat Apple heeft verdiend met de iPad en iPhone. Apple heeft tot dusver altijd geweigerd om een specificatie te geven van deze financiën. Koh heeft daarom een rechterlijk bevel ingediend.

Apple won eind augustus grotendeels de patentoorlog met Samsung. De Zuid-Koreaanse concurrent moet Cupertino een schadevergoeding betalen voor het kopiëren van de iPad en iPhone. De vergoeding werd in eerst instantie vastgesteld op 1,05 miljard dollar, maar nu twee maanden later is rechter Koh nog altijd bezig met het definitieve bedrag. Apple wil echter niets prijsgeven en gaat in beroep tegen het bevel.

Mozilla opent Android-winkel voor Firefox OS

Ontwikkelaars en early adapters kunnen aan de slag met de eerste versie van Firefox Aurora, Mozilla's Android-applicatiewinkel voor het aanstaande Firefox OS. Dat mobiele besturingssysteem staat pas gepland voor begin 2013. Toch zijn de eerste applicaties reeds beschikbaar om te testen, meldt Mozilla op zijn blog.

De applicaties uit Aurora werken voorlopig via de mobiele Firefox webbrowser. De Android-winkel wordt de komende maanden uitgebreid met meer applicaties, een betaalsysteem en beoordelingen. Mozilla heeft in aanloop naar de release al een reeks afnemers gevonden voor zijn toekomstige open source-besturingssysteem.

Leeuwendeel Bitcoins wordt niet gebruikt

Een studie (PDF) naar de open digitale munteenheid Bitcoins toont aan dat bijna 78 procent momenteel is opgepot. Onderzoekers Dorit Ron en Adi Shamir (bekend van de RSA-encryptie) ontdekten dat er inmiddels 3,12 miljoen Bitcoin-accounts zijn, verdeeld over ongeveer 1,5 miljoen verschillende eigenaren.

Maar het grootste gedeelte van deze bezitters gebruikt zijn digitale geld niet actief voor transacties. Het lijkt erop dat zij slechts Bitcoins sparen. De peer-to-peer digitale munteenheid krijgt dit jaar klap na klap te verwerken. Het is inmiddels zo erg dat de Bitcoin Doundation werkt aan een keurmerk tegen zijn imagoprobleem. Dat moet in de toekomst voorkomen dat het online betalingssysteem wordt gestandaardiseerd in plaats van een zachte dood sterft.