Boos op Brussel

Eurocommissaris van Digitale Agenda Neelie Kroes heeft een boze brief geschreven naar de Brussele autoriteiten, aldus de Belgische krant De Standaard. Kroes vindt het onbegrijpelijk dat de hoofdstad van Europa dwars ligt bij de uitrol van een mobiel 4G-netwerk. Brussel hanteert een strenge stralingsnorm van 3 volt per meter, meer dan de Wereldgezondheidsorganisatie en Europa doen.

Die regel maakt de uitrol van een dekkend 4G-netwerk zeer moeilijk. Kroes vraagt de Brussel autoriteiten in haar brief naar de objectieve redenen voor de “bijzonder lage drempel" in het Brussel Gewest, schrijft BrusselNieuws.be. De Eurocommissaris vindt dat de regel de economie schaadt zonder de bevolking te beschermen.

KPN voor de rechter

De collectieve rechtszaak tegen KPN omtrent de levering van glasvezel gaat door. Volgens De Telegraaf dient de zaak op 14 maart en zal op die dag een eerste groep van 2000 abonnees schadevergoeding eisen van KPN.

De zaak is aan het rollen gebracht door advocaat Herman Loonstein. Hij ontdekte na aanhoudende storingen dat hij een ADSL-lijn had in plaats van de door KPN gecommuniceerde glasvezelverbinding. De advocaat verzamelde vervolgens een groep gedupeerden en gaat met hen het juridische gevecht aan.

Estland helpt UK

Het Verenigd Koninkrijk en Estland hebben een samenwerking gesloten voor overheids-ICT. De twee landen gaan samen digitale publieke diensten ontwikkelen en hun ICT-kennis delen. De deal met Estland maakt onderdeel uit van de Britse overheidsstrategie 'Digital by Default', dat in november 2012 gepresenteerd is en wat door digitale efficiëntie 1,7 miljard pond staatsgeld moet besparen, meldt ComputerWorldUK.com.

De Britse minister Francis Maude noemt Estland een pionier in e-overheid en cybersecurity. “Ik was enorm onder de indruk toen ik vorig jaar Estland bezocht en zag hoeveel overheidszaken er online gaan met e-voting, e-health, e-school en vrijwel alle online belastingaangiftes die binnen enkele minuten zijn ingevuld." Maude wil met Groot-Brittannie nu diezelfde richting op.