Pinbetalen via smartphones in de taxi

Het recent in Nederland geïntroduceerde Payleven krijgt voet aan de grond. Een Rotterdams taxibedrijf introduceert als eerste de mogelijkheid om te pinnen in de taxi via een kaartlezer voor de smartphone van de chauffeur. Daarop draait dan de app van Payleven. De klant hoeft dus zelf geen smartphone te hebben; de pinpas volstaat.

De smartphone van de taxichauffeur staat in contact met een extern pinkastje dat voldoet aan de EMV-standaarden. De betaalmethode werkt vervolgens via een app die beschikbaar is op de iPhone, iPad, iPod Touch, Samsung Galaxy S II en de Samsung Galaxy Nexus.

Play gekoppeld aan Google+

Google koppelt zijn applicatiewinkel Google Play met zijn sociale netwerk Google+. Gebruikers die een recensie willen schrijven over een app die zij hebben gedownload in de Android-winkel moeten vanaf heden een profiel bij Google+ hebben, schrijft techblog TheNextWeb. Daarbij verschijnt elke geschreven recensie ook automatisch op Google+ met naam en foto.

Eerder heeft Google iets soortgelijks doorgevoerd voor YouTube. Op die grote videosite zijn reacties nu eveneens deels gekoppeld aan het sociale netwerk van de zoekreus. Mogelijk wil Google af van de anonimiteit van het reageren op apps en video's. Al kan de wijziging ook worden gezien als stimulering voor het nog altijd niet aangeslagen Google+.

Lumia 920 naar Nederland

De Nokia Lumia 920 (foto's) is vanaf januari te koop in Nederland. Het vlaggenschip van het recent uitgebrachte besturingssysteem Windows Phone 8 (WP8) is de eerste mijlpaal van de mobiele samenwerking tussen Nokia en Microsoft. Het toestel krijgt een adviesprijs van 599 euro, meldt Nokia Nederland nu. Tegelijkertijd zal ook de Lumia 820 op de markt verschijnen. Dat middenmodel kost dan 499 euro.

Het topmodel moet zowel Nokia als Microsoft weer laten meedoen op de mobiele markt. Met het hagelnieuwe WP8 dat aansluit op het net uitgekomen Windows 8, Nokia's nieuwe cameratechiek PureView, en draadloos opladen moet het gat met Google's Android en Apple's iOS eindelijk kleiner worden. Daarnaast moet de Lumia 920 ook concurreren met de WP8-toestellen van HTC (8X) en Samsung (Ativ S).

'Chromebook met touchscreen op komst'

Het gonst van de geruchten dat Google nog voor het einde van het jaar komt met een eigen touchscreen-versie van zijn netbook Chromebook. Het nieuwe touch-model zou dan gebouwd zijn in samenwerking met productiebedrijven (odm's) Compal en Wintek. Aanleiding zijn berichten in de Chinese media die melding maken van een 12.85 inch notebook waarvan Google er 20 miljoen stuks zou hebben besteld.

Het is aannemelijk dat Google maatregelen neemt tegen de teleurstellende verkoopcijfers van de Chromebook. De tot dusver uitgebrachte modellen zijn gemaakt door pc-producenten Samsung en Acer. Volgens de Britse ict-nieuwssite The Register is het echter de vraag hoe deze partners zullen reageren, mocht Google inderdaad met een geheel eigen versie komen.