Patenttrollen krijgen de rekening

Een nieuw wetsvoorstel (PDF) in de Verenigde Staten moet zogeheten frivole patentaanklachten inperken door aanklagers bij verlies te laten opdraaien voor de juridische kosten van de tegenpartij. Een bedrijf dat slechts met patenten rechtszaken aanspant om daaruit inkomsten te vangen, loopt dan flink financieel risico.

De zogeheten SHIELD-wet (Saving High-Tech Innovators from Egregious Legal Disputes) lijkt specifiek gericht op patenttrollen; bedrijven die patenten op technologie hebben maar zelf geen producten daarmee voeren. Dat soort firma's creëert geen nieuwe technologie en schept geen Amerikaanse banen, aldus de persverklaring van de indieners van dit wetsvoorstel. Techblog Ars Technica merkt op dat SHIELD ook patenteigenaren mét eigen producten omvat.

Android 4.0 groeit eindelijk

Android-versie 4.0 begint na een moeizame start eindelijk te groeien, blijkt uit de nieuwste distributiecijfers van het Android ontwikkelteam. Ice Cream Sandwich is nu bijna op 16 procent van alle smartphones en tablets geïnstalleerd. De allernieuwste versie, Jelly Bean, is onlangs verschenen en zit op nog geen procent van alle Android-toestellen. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien het nieuwe OS momenteel alleen op officiële Google-toestellen als de Samsung Galaxy Nexus en de Nexus 7 draait.

Overigens blijft de inmiddels verouderde versie 2.3 (Gingerbread) de grootste speler in de Android-wereld. Meer dan 60 procent van alle Android-apparaten draait Gingerbread. Tablets lijken wel massaal de overstap naar Android 4.0 te maken. De diverse versies 3.x - die alléén op tablets draaien - zakken naar iets meer dan 2 procent van het totale marktaandeel van Android.

Ook Avira struikelt door Oracle-gat

Het Oracle-gat dat eerder al Exchange kwetsbaar maakt, heeft ook de e-mailbeschermer AntiVir Exchange van Avira onveilig gemaakt. Ontwikkelaars van Avira dachten aanvankelijk dat de fout in de Oracle Outside-In library geen problemen zou opleveren. De Duitse security-nieuwssite Heise waarschuwt dat veel diensten in gevaar zijn door dit lek.

Avira vertelde Heise vorige week dat het alleen gebruik maakt van libraries van Microsoft en dat daarom zijn software niet in gevaar was. De antivirusfabrikant erkent nu dat die verklaring niet klopt en rolt een patch uit om een gat in Avira AntiVir Exchange te dichten. Het Amerikaanse overheidsorgaan US-CERT waarschuwt dat ook producten van Novell, IBM, Cisco, McAfee en Symantec in gevaar zijn door kwetsbaarheden in Oracle's software.