KPN-abonnees met een 3G-toestel krijgen ruis te horen in plaats van een stem aan de andere kant van de lijn, het voeren van telefoongesprekken is onmogelijk. Dat melden verschillende bronnen aan Webwereld. KPN bevestigt de problemen met het netwerk in de regio Utrecht.

"Dat is alleen voor 3G-toestellen op dit moment en alleen in de regio Utrecht", benadrukt een woordvoerder. De storing doet zich volgens KPN vanaf half tien woensdagochtend voor en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door werkzaamheden in een lokale centrale. Een lezer van Webwereld meldt dat de storing zich al vanaf half 8 voordoet.

Duur onbekend

De oorzaak van de storing is nog niet bekend. "Het is geavanceerde technologie tegenwoordig. Het is niet zomaar even twee draadjes aan elkaar zetten, er komt veel digitale en computertechnologie bij kijken", verklaart de zegsman. Hoe lang de storing nog gaat duren durft hij niet te voorspellen.

Volgens een van de gedupeerden hebben ook abonnees van dochtermaatschappijen van KPN, zoals bijvoorbeeld Hi, last van de storing. Het uitzetten van de 3G-verbinding zou ook geen effect hebben op de verbinding.

Update 11.35 uur: Het probleem lijkt vrij makkelijk te omzeilen. Gebruikers kunnen het toestel zo instellen dat het alleen gebruik maakt van het GSM-netwerk in plaats van de 3G of duale modus. Uit een snelle test van Webwereld blijkt dat de verbinding met Utrecht op die manier weer kraakhelder is.

Update 14.54 uur: KPN laat weten dat de storing verholpen is. De oorzaak is nog steeds onbekend. Vanaf half 12 heeft de operator het umts-verkeer uitgeschakeld waardoor normaal bellen voor iedereen weer mogelijk was. Mobiel internet werd daardoor wel wat langzamer omdat het via een gprs-verbinding werd gestuurd. Inmiddels moet alles weer naar behoren werken.