De Europese Commissie (EC) heeft deze wet ingesteld omdat de kosten voor het gebruik van mobiel internet in het buitenland onbewust kunnen oplopen tot in de duizenden euro's. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het aan laten staan van een e-mail ophaaldienst of het zonder erbij na te denken naar streaming radio te luisteren op het strand. Vorig jaar kreeg een Duitser zelfs een rekening van 46.000 euro voor het downloaden van een tv-programma toen hij in Frankrijk zat.

KPN wil zijn mobiele klanten, ook die van Hi, alvast laten wennen aan de nieuwe regels. Het biedt de mogelijkheid om het maximumbedrag voor dataroaming nu al in te stellen. Dit kan door een sms te sturen naar het nummer 1330. Als de limiet van 50 euro is bereikt, wordt zowel downloaden als uploaden in het buitenland geblokkeerd. Die blokkade geldt tot de eerste dag van de volgende maand.

Vodafone en T-Mobile

Vodafone-klanten hebben een vergelijkbare regeling. Inclusief btw is het limiet van die provider vastgesteld op 59,50 euro per maand. Het activeren van de datalimiet kan door "Datalimiet aan" te sms'en naar nummer 5000. "Heb je de datalimiet aanstaan, dan ontvang je een sms-bericht zodra je op 80% van je limiet zit. Bereik je de datalimiet dan wordt de sessie afgebroken en ontvang je hiervan een bevestiging per sms", bericht de provider op zijn site. Het kostenlimiet kan ook worden uitgezet door naar hetzelfde nummer te sms'en.

Bij T-Mobile is het nog niet mogelijk om via een dergelijke regeling zelf dataroaming in het buitenland aan banden te leggen. Bij iPhone's staat de roaming in het buitenland standaard uit, bij andere toestellen is dit niet het geval, aldus het webcare team van T-Mobile.

Bij abonnementen zijn er al roaminglimieten van maximaal 5 of maximaal 15 euro per dag (pdf) binnen Europa. Dit is afhankelijk van het gekozen abonnement. Buiten Europa is er een maximum van 50 euro per dag. Bij de andere providers zijn de limieten per maand ingesteld.

Update 4: Vanaf 3 mei veranderen de maandelijkse kosten voor het gebruik van T-Mobile mobiel internet in Europa. "De maandelijkse kosten worden dan maximaal € 59,50 (€ 50,- excl. btw) per factuur", meldt T-Mobile op zijn site. Vanaf 17 mei wordt de mogelijkheid om mobiel internet te gebruiken in het buitenland voor PrePaid-gebruikers standaard uitgeschakeld.

0 euro geen verplichte limiet

De EC stelt zo'n limiet niet verplicht. Wel moet de prijs voor dataroamen in 2010 dalen naar 80 cent per megabyte en in 2011 tot 50 cent per megabyte. "Consumenten kunnen ervoor kiezen de verbinding te verbreken zodra de factuur 50 euro bereikt, en worden dus beschermd tegen torenhoge facturen, tenzij ze natuurlijk voor een hoger bedrag kiezen", bepaalde de EC (pdf). De operators hadden tot vandaag de tijd om deze transparantiemaatregelen in de praktijk te brengen.

Volgens KPN kunnen klanten voor het in te stellen maximum van 50 euro gemiddeld 30 megabyte aan dataverkeer gebruiken. In veel landen zal dit minder zijn omdat de prijzen kunnen oplopen naar bijna 10 euro per megabyte. De prijsverlaging gaat om de zogeheten wholesale-tarieven, dus voor telco's onderling, en niet om consumententarieven.

Roaming blijft standaard aanstaan

Een woordvoerder van KPN laat weten dat er geen plannen zijn om dataroaming standaard helemaal uit te schakelen, om vakantiegangers tegen zichzelf in bescherming te nemen. Voor sommige zakelijke klanten zou 50 euro wel eens veel te weinig kunnen zijn, legt hij uit. "Dat is ook een reden om klanten te waarschuwen voor de aankomende regeling."