Het is nog niet bekend wanneer het KPN-personeel die toestellen krijgt, en hoe de verdeling is tussen topmodel 920 en middenmoter 820. Nokia kondigt eind november aan wanneer die nieuwe smartphones überhaupt in Nederland op de markt komen. Met de nu onthulde KPN-deal is overigens niet gelijk gezegd dat het telecombedrijf de nieuwe Lumia's ook opneemt in zijn assortiment voor consumenten, bevestigt een woordvoerster aan Webwereld.

Windows Phone 8 aanjagen

Zij weet wel te vertellen dat KPN Nederland de Lumia-modellen 800 en 900 (met Windows Phone 7.5) al voert. Daarnaast de Nokia-telefoons C2-01 en C5, plus de instap-smartphones Asha 302 en 203. Die vier laatstgenoemde mobiele telefoons draaien als besturingssysteem de eigen S-series van Nokia.

KPN en Nokia hinten wel naar een bredere samenwerking voor Windows Phone 8 in het persbericht over de deal voor Getronics-personeel. De twee "zijn een belangrijke samenwerking aangegaan om gezamenlijk een substantieel aandeel te realiseren voor Windows Phone 8". Die samenwerking staat náást het uitrusten van de eigen marketing- en sales-mensen van KPN's divisie Zakelijke Markt.

Naast Android en iOS

Het telecombedrijf stelt dat er "evident behoefte is aan een derde ecosysteem", naast dus het marktdominante Android van diverse Google-partners en iOS van Apple. Dat derde mobiele platform, met bijbehorende toestellen en apps, biedt volgens KPN niet alleen klanten meer keuze, maar geeft ook de operator zelf "meer opties". Hierbij prijst de aanbieder ook de integratie tussen Windows Phone 8 en pc- plus tabletplatform Windows 8 aan.