KPN wil niet kwijt met wie de onderhandelingen over de verkoop van E-Plus werden gevoerd, maar persbureau Reuters weet stellig te melden dat het om Telefonica gaat. Die Spaanse telecomoperator heeft in de Duitse markt dochter O2, maar slaagt er net als KPN met E-Plus niet in een grote rol te spelen.

Volgens een officieel statement van KPN waren de onderhandelingen vergevorderd, maar “de huidige moeilijke omstandigheden op de kapitaalmarkten hebben ervoor gezorgd dat er op dit moment geen overeenstemming bereikt kon worden". De onderhandelingen zijn gestopt. Volgens Reuters hadden analisten E-Plus op een waarde van 8 tot 10 miljard geschat.

Geld vrij maken in gevecht tegen overname

KPN wilde door de verkoop van de Duitse dochter geld vrijmaken voor de huidige aandeelhouders in een poging voor hen meerwaarde te creëren ten opzichte van het onvriendelijke bod van het Mexicaanse America Movil op bijna 28 procent van de aandelen van KPN. Het Nederlandse telecombedrijf vindt nog steeds dat zijn aandeelhouders beter niet op dat bod in kunnen gaan omdat het KPN daarmee onderwaardeert.

KPN moet vandaag officieel reageren op het bod van America Movil, dat 8 euro per aandeel wil geven. Het Mexicaanse bedrijf wil niet meer dan 28 procent van de aandelen, zodat het wel een belangrijke stem krijgt in het beleid van KPN, maar niet verplicht wordt een bod te doen op het hele bedrijf. Dat moeten de Mexicanen wel als ze meer dan 30 procent van de aandelen willen bemachtigen.

Fusie van E-Plus met O2

Reuters weet anonieme bronnen op te voeren die zeker weten dat KPN en Telefonica mikten op een fusie van E-Plus met O2, maar Telefonica heeft Reuters officieel laten weten zich niet in de strijd rond KPN te willen mengen. Telefonica heeft weinig geld in kas en daarnaast een enorme schuldenberg.

Dat zou kunnen verklaren dat het bedrijf geen gunstige voorwaarden kon krijgen op de kapitaalmarkt, waardoor investeren in E-Plus te duur zou worden. Het verkopen van onderdelen zou Telefonica wel meer financiële mogelijkheden geven, zegt Robin Bienenstock, analist bij Bernstein Research, tegen Reuters. KPN lijkt nu op zoek te gaan naar meer tijd om Telefonica de kans te geven op die manier meer geld vrij te maken.