In 2007 deed KPN uitgebreide tests in Drenthe met wimax en hspa. Die tests leken in eerste instantie succesvol, maar KPN concludeerde toch dat wimax niet voldeed. Het biedt te weinig snelheidswinst ten opzichte van 3G- en 3.5G-netwerken. En dus gaat de telco voor de rivaliserende standaard lte, meldt manager mobiele netwerken Michael Vocke tegenover Tweakers.net.

Logisch

Dat is een logische keuze, ook afgezien van het snelheidsargument. Lte, voluit long term evolution, is namelijk backwards compatible met 3G, zodat de huidige generatie mobiele telefoons ook nog gebruik kan maken van het nieuwe netwerk. KPN heeft overigens geen haast met lte. Het bedrijf verwacht pas in 2011 met de uitrol van lte te beginnen.

Begin 2010 zal KPN meebieden op de 2,6 GHz-veiling. Die frequentieveiling werd eerder tweemaal uitgesteld. Voorheen werd dit ook wel de wimax-veiling genoemd, maar het staat de winnende licentiehouders straks vrij om de frequentieband naar eigen inzicht te gebruiken. Zoals voor lte.

Wimax worstelt

Wimax heeft het moeilijk. Zoals de keuze van KPN voor lte logisch is, is die voor andere operators wereldwijd net zo logisch. Alleen alternatieve aanbieders, zoals Worldmax, pushen wimax. Tot op heden met weinig succes. In economisch minder ontwikkelde landen heeft wimax betere kansen, omdat daar relatief minder investeringen - en dus belangen - zitten in 3G-telecomnetwerken.