KPN trekt volgend jaar de beltarieven gelijk voor de abonnementen InternetPlusBellen en BelVrij (via de ouderwetse telefoonlijn en ISDN). De tarieven van InternetPlusBellen gaan al op 15 januari op de schop, BelVrij volgt later volgend jaar.

KPN zegt de tarieven met name te verhogen om zijn aanbod naar klanten eenvoudiger en overzichtelijker te maken. Het bedrijf is al enkele jaren bezig om de tarieven voor verschillende abonnementen gelijk te trekken.

Mobiel goedkoper

De belangrijkste wijziging voor beide telefoonabonnementen wordt het gelijktrekken van de kosten voor het bellen naar vaste en mobiele nummers. Vanaf volgend jaar kost dat KPN-klanten 9 cent per minuut. Dat betekent een flinke daling in de kosten voor mensen die naar mobiele nummers bellen, dat kost nu 16,5 cent per minuut en wordt dus 7,5 cent per minuut goedkoper.

Bellers naar vaste nummers zijn echter bijna twee keer zo duur uit. De prijs voor bellen naar die nummers stijgt met 4 cent per minuut. Die verdubbeling geldt ook voor klanten die hun voicemail bellen.

Bellen naar het buitenland

Ook bellen naar veel buitenlandse nummers wordt duurder. De prijs voor bellen naar Oost-Europa, Turkije en Israël gaat bijvoorbeeld met 28 cent per minuut omhoog. Bellen naar de Nederlandse Antillen zelfs met 43 cent per minuut.

Mensen die binnen Noord-West Europa bellen of naar Noord-Amerika hebben wel geluk. De prijs voor die gesprekken gaat maar een beetje omhoog; het wordt gelijkgesteld aan het binnenlandse tarief.

'Rekening hoeft niet hoger te worden'

KPN meldt in het persbericht dat het bedrijf zijn klanten vooraf gaat informeren over de prijswijzigingen. In de brief die klanten ontvangen, geeft het bedrijf eveneens een advies over het beste abonnement op basis van het belgedrag van die klant.

Volgens KPN hoeft de rekening voor zijn klanten namelijk helemaal niet hoger te worden. Dat ligt volgens de telco vooral aan welke voordeelopties klanten kiezen. Zo heeft KPN abonnementen waarbij klanten altijd of bijvoorbeeld alleen ’s avonds flat fee kunnen bellen naar vaste nummers.