Klanten moeten dan wel een goede abonnementskeuze maken, stelt KPN in het zojuist uitgestuurde persbericht waarin de nieuwe mobiele abonnementen worden aangekondigd. Daarbij moeten klanten voortaan meer bijbetalen voor nieuwe smartphones, “aangezien deze toestellen steeds duurder worden".

Alles-in-1

Deze en andere nieuwe opties en voorwaarden gelden voor KPN- en Hi-abonnementen en gaan per 5 september in. KPN voegt hierbij het traditionele bellen en sms'en samen met mobiel internetten in één bundel. Gebruikers die bijvoorbeeld Whatsapp gebruiken als sms-alternatief en VoIP (Voice over IP) om via dataverbindingen gesprekken te voeren, kunnen dus niet uit de voeten met een data-only abonnement.

Volgens KPN bouwt het zijn nieuwe abonnementen juist op rondom het gebruik van mobiel internet en biedt het daarbij een grotere variatie in databundels. De abonnementen “spelen daarmee in op de laatste trends in de Nederlandse telecommarkt", aldus het persbericht.

Netneutraal

Verder stelt het bedrijf dat het “heeft besloten geen diensten te blokkeren of diensten afzonderlijk te tariferen". Dat 'besluit' is echter niet vrijwillig genomen; KPN moet dit doen omdat het anders de herziene telecomwet zou schenden. Eerder was de telecomaanbieder namelijk wel van plan om bepaalde diensten, zoals bijvoorbeeld sms-killer Whatsapp, af te knijpen of geheel te blokkeren tenzij klanten daar apart extra voor betaalden.

KPN heeft daarbij ook het internetverkeer van klanten afgeluisterd. Via het omstreden en mogelijk illegale middel van DPI (deep packet inspection) is namelijk gemonitord welke toepassingen klanten gebruiken. Daar zijn aangiftes over gedaan en er lopen nog onderzoeken van telecomwaakhond OPTA, privacytoezichthouder CBP en het Openbaar Ministerie naar deze praktijken.

Update1:

Volgens KPN-directeur Marco Visser sms'st de gemiddelde klant minder én belt hij ook minder, terwijl er wel meer data wordt gebruikt. “We zien dat mobiel internet explosief groeit. Dat zorgt voor een dilemma. Aan de ene kant hebben we klanten voor wie internet steeds belangrijker wordt", zegt hij op de persconferentie die nu gaande is op het KPN-hoofdkwartier in Den Haag. "Daarnaast maakt internet nieuwe vormen van communicatie mogelijk en dat zorgt juist weer voor lagere opbrengsten voor ons." Dus KPN moet volgens Visser meer investeren en heeft minder inkomsten. “Dat is het dilemma dat wij hebben."

Update2:

De nu geïntroduceerde nieuwe abonnementsvormen geven KPN een uitweg uit dit dilemma, stelt Visser. "Met deze maatregelen kunnen we de inkomsten voor ons gelijk houden." Hij bedoelt daarmee gelijk aan de huidige inkomsten van het telecombedrijf. Daarbij wordt niet gespecificeerd hoe dat dan zit met de investeringen die omhoog moeten om het mobiele netwerk te verbeteren voor zwaarder gebruik daarvan.