De prijzen variëren van 45 tot 110 euro per maand, inclusief bellen en tv, met hoge uploadsnelheden op glas. KPN rolt vdsl (via fiber to the curb, FttC) en glasvezel (fiber to the home, FttH) uit in het tweede kwartaal van dit jaar. Glas komt in april, vdsl komt "ergens in het midden van dat kwartaal", vertelt een woordvoerder van het telecombedrijf aan Webwereld.

Het is niemand opgevallen, maar KPN heeft gisteren met de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal van 2009 en de jaarcijfers van 2009 ook het prijsmodel voor de nieuwe snelle IP-diensten voor consumenten al bekendgemaakt. Ze staan in de presentatie voor analisten over de cijfers.

Achterstand adsl

Afgelopen maand liet KPN weten op korte termijn voor een extra snelle adsl-technologie te kiezen. Dat is noodzakelijk gezien het verlies van adsl-klanten aan de inmiddels veel snellere tv-kabel. Daarnaast speelt de angst om grootscheeps te investeren in korte termijn glasvezeluitrol met Reggefiber.

De prijzen vallen uiteen in drie categorieën: Basic/Bronze, Extra/Silver en Premium/Gold, voor zowel fiber-to-the-home (ftth) of glasvezel tot aan woningen als de vdsl2-oplossing.

FttH per maand vanaf april:

Basic: 30 Mb/s down- en upload: 65 euro

Extra: 50 Mb/s down- en upload: 80 euro

Premium: 100 Mb/s down- en upload: 110 euro

Vdsl per maand, vanaf het tweede kwartaal:

Bronze: tot 8 Mb/s, 1 Mb/s upload: 45 euro

Silver: tot 16 Mb/s, 2 Mb/s upload: 60 euro

Gold: tot 40 Mb/s, 4 Mb/s upload: 75 euro

Allemaal triple play

Bij alle abonnementen is televisie (53 kanalen) en radio (90 kanalen) en video-on-demand (1.000 video’s) inbegrepen. De klant krijgt daarbij één gratis ontvanger; een tweede ontvanger voor 4 euro per maand en een digitale recorder voor eveneens 4 euro extra per maand.

Als ‘interactieve televisie’ (itv) niet mogelijk is, levert KPN Digitenne met de bekende beperking van 23 tv-kanalen en 19 radiostations. KPN gaat ook Sport 1 van kabelconcurrent UPC als extra mogelijkheid aanbieden, evenals een ‘pluspakket en een ‘HD-pakket’.

In de ‘Basic’ en ‘Bronze’ pakketten is ongelimiteerd bellen naar vaste nummers in de avond en weekeinden inbegrepen. De ‘Zilver/Extra’ en ‘Gold/Premium'-abonnementen bieden altijd ongelimiteerd bellen naar vaste nummers. Voor mobiel breedband komt KPN met een vaste prijs van 15 cent per Mb voor zowel hotspots als umts/hsdpa-verbindingen.

Update:

De aangekondigde abonnementen overstijgen KPN's huidige aanbod. Vergelijking met het triple play-aanbod van kabelconcurrenten als Ziggo en UPC levert niet alleen prijsverschillen op, maar ook verschillen zoals wel of niet gratis meegeleverde ontvangers en recorders.