Bron van de speculatie over E-Plus is het mislopen van een licentie op de populaire 800 MHz band bij de recente Duitse frequentieveiling. De KPN-dochter wist daarbij wel blokken in de 2.1 GHz band te verwerven, maar toch was het bedrijf "de grote verliezer" volgens enkele analisten.

Verwacht wordt dat de KPN-dochter het moelijk zal krijgen met rivalen op het gebied van breedband dataverbindingen, die juist gebaat zijn bij frequenties in de 800 MHz-band. E-Plus is de enige operator in Duitsland die geen dataplan voor de iPad aanbiedt. Een verkoop, aan Telefónica bijvoorbeeld, of een vorm van samenwerking zou volgens analisten logisch zijn.

KPN wijst alle speculaties over een verkoop van de hand. "E-Plus is een integraal onderdeel van onze strategie", zegt KPN-topman Ad Scheepbouwer in een interview met persbureau Reuters.

Grotere dekking

De door E-Plus gemiste 800 MHz-band biedt door de lage frequenties een grotere dekking per antenne, waardoor minder masten nodig zijn om een netwerk uit te rollen. Volgens Scheepbouwer is E-plus echter voldoende geëquipeerd om de stijgende vraag naar mobiel internet aan te kunnen.

Al eerder gaf KPN tegen Webwereld aan dat er aan de 800 MHz-band ook nadelen kleven. Zo rust er een uitrolverplichting op de vergunningen voor die frequenties. "Dan moet je dus beginnen met uitrollen in een gebied waar geen mensen wonen." Dat is onrendabel voor telecombedrijven. KPN mikt juist op dichtbevolkte steden, waar veel mensen bij elkaar wonen en hogere frequenties juist aantrekkelijker zijn.

Samenwerking niet nodig

Ook een samenwerking met een andere operator is niet aan de orde, zegt Scheepbouwer tegen Reuters. "We hebben op basis van ons huidige pakket geen samenwerking nodig. Maar we onderzoeken altijd manieren om dingen goedkoper met anderen te doen, maar op dit moment is daar geen noodzaak toe."

E-Plus is de derde operator in Duitsland, na Deutsche Telekom en Vodafone. De KPN-dochter heeft een marktaandeel van circa 15 procent.