KPN maakt in navolging van Ziggo zijn routers tot hotspots, maar doet dit in samenwerking met Fon. Alle nieuwe breedbandklanten van KPN krijgen later dit jaar een Fon-router, zodat een deel van hun bandbreedte kan worden gedeeld met andere zogenaamde 'Foneros'.

In ruil voor het delen van bandbreedte krijgt de klant toegang tot alle andere Fon-routers wereldwijd, ruim 7 miljoen. Fon wordt dus standaard, maar de klant kan zich afmelden. Daarnaast zet KPN z'n 1500 bestaande hotspots op drukke plaatsen open voor alle Foneros. Opmerkelijk genoeg is de overeenkomst exclusief: Fon kan dus geen deal meer maken met andere Nederlandse providers.

Momentum voor Fon

Nu de deal is gesloten gaat KPN testen, de uitrol van Fon-routers begint later dit jaar, meldt het concern. Fon-enabled routers hebben twee gescheiden netwerken, één voor de klant zelf en één netwerk voor de hotspot.

Maximaal wordt in maar 'een klein deel' van de bandbreedte waarvoor de kant betaald gedeeld. Deze gedeelde bandbreedte wordt dynamisch toegewezen, als er geen Foneros in de buurt zijn, heeft de KPN abonnee beschikking over zijn volledige datapijplijn, legt de woordvoerder uit.

De deal is een cruciale voor Fon. Het hotspotnetwerk bestaat al jaren, maar was eerst alleen voor particulieren. Dat schoot niet op, pas sinds Fon deals sluit met internetproviders gaat het hard. Vooral de overeenkomsten met de grote isp's BT en Belgacom zorgden voor momentum. Daarnaast heeft het deals met kleinere providers in onder meer Frankrijk, Japan, Rusland en Polen.

Geen roaming

Hotspots zijn ook belangrijk voor mobiele operators om hun drukke 3G-netwerken te ontlasten. Er is een belangrijke beperking, WiFi kent nog geen roaming, de gebruiker moet dus op elk access point opnieuw connectie maken. Aan een wifi-roaming protocol wordt gewerkt.

UPDATE: info toegevoegd dat deal exclusief is en bandbreedte-allocatie dynamisch.