Directeur Robbert Bakker, van de KPN-afdeling voor mobiel consumentenmarkt, heeft dat aangekondigd op het congres Mobiel Breedband te Den Haag. In de loop van dit jaar komen er diverse bundels voor mobiel internet, met verschillende tarieven, meldt Telecompaper. De nieuwe abonnementen komen waarschijnlijk pas eind dit jaar.

Zware gebruikers

KPN verklaart dat het niet langer logisch is om elke klant met een abonnement op mobiel internet even veel te laten betalen. Lichtere gebruikers zijn daar de dupe van, redeneert directeur Bakker. Hij maakt onderscheid tussen de 'casual consumers', de zakelijke gebruikers en de media junkies. "Die laatste groep legt een enorm beslag op de capaciteit van het mobiele netwerk", zei de KPN-topman tijdens een debat met concurrenten T-Mobile, Vodafone en Tele2.

De plannen van KPN om een eind te maken aan flatrate mobiel internet komen voor de zwaardere gebruikers neer op een prijsstijging. Het is nog onbekend hoeveel die zal zijn. Bakker reageerde op een vraag uit de zaal over tariefverhogingen dat sommige tarieven omlaag zullen gaan, en andere omhoog.

Niet per kilobit

De topman benadrukte nog dat er niet per kilobit gefactureerd zal worden, zoals vroeger wel het geval was voor internetverbindingen. "Maar het is inmiddels logisch dat veelverbruikers betalen voor hun verbruik".