Door een probleem tussen een dertigtal antennes en de rest van het netwerk kan het voorkomen dat klanten niet kunnen bellen. De druk op het functionerende deel van het netwerk neemt door de storing toe, waardoor er een wachtrij vormt.

Het defect zit in apparatuur van het vaste netwerk waarmee de antennes, ook wel opstelpunten genoemd, de verbinding doorgeven."Daar zit een apparaat dat problemen oplevert. We zijn nu aan het onderzoeken wat er precies aan de hand is", aldus een woordvoerder van KPN. Om welk apparaat het precies gaat kon hij niet zeggen.

Niet het hele netwerk

KPN benadrukt dat niet het hele netwerk plat ligt. Wel is het mogelijk dat een beller eerst een paar keer geen verbinding krijgt en daarna wel. "Het kan zelfs zo zijn dat iemand die naast je staat wel verbinding krijgt en jijzelf niet."

Hoeveel antennes in het storingsgebied staan is onbekend. In heel Nederland heeft KPN 4.500 antennes. Hoe lang de storing gaat duren is onduidelijk, omdat de oorzaak onbekend is.

14.41 uur: De storing is verholpen door de apparatuur te resetten. De oorzaak is nog steeds onbekend. De problemen duurden ongeveer twee uur.