KPN zegt dat het bod van het Mexicaanse telecombedriif niet de waarde weerspiegelt die het heeft met “de voordelen van de transitie waarin KPN's Nederlandse activiteiten zich bevinden, noch de aanhoudende winstgevende groei in Duitsland en België", schrijft KPN in een verklaring. Het bod van America Movil wordt daarom “opportunistisch" genoemd.

KPN denkt aan het verkopen van zijn Duitse deelneming E-Plus, of aan andere “strategische opties" om de waarde van zijn Duitse activiteiten vrij te maken. Een onderzoek naar de toekomst van zijn mobiele activiteiten in België loopt nog. “Het hoofddoel van deze onderzoeken is om superieure waarde te creëren voor onze aandeelhouders", belooft KPN.

Consolidatieslag op de Duitse markt

Voor E-Plus is het bijvoorbeeld mogelijk een fusie aan te gaan met het Duitse dochterbedrijf van het Spaanse Telefonica, O2. Een combinatie van O2 en E-Plus zou mogelijk de dominantie van Deutsche Telekom en Vodafone op die Duitse markt kunnen aanvallen. Volgens het Financieele Dagblad zou E-Plus ook aan Vodafone of France Telecom worden verkocht. Telefonica heeft inmiddels officieel laten weten zelf niet te bieden op E-Plus.

America Movil wil 27,7 procent van de aandelen hebben. Daarmee blijft het beneden de grens van 30 procent. Als het daar boven komt, moet het officieel een bod uitbrengen op alle aandelen van KPN. Het bezit van een kwart van KPN geeft de Mexicanen wel een grote invloed op het beleid van de Nederlandse telecommer.

KPN 'niet meer aantrekkelijk'

En daar kijkt de Raad van Bestuur van KPN niet echt naar uit. “De onderliggende intenties van America Movil blijven onduidelijk." Wel hebben de Mexicanen dan een zo groot aandeel in KPN opgebouwd, dat het bedrijf niet meer aantrekkelijk is voor andere bedrijven om een bod te doen op geheel KPN, waarschuwt het bedrijf. Die combinatie van invloed en zeggenschap wordt niet teruggezien in het lage bod, vindt KPN.

KPN zegt dat het America Movil een aandeelhoudersovereenkomst heeft aangeboden en daarnaast ook andere voorstellen heeft gedaan. “Helaas wil América Móvil geen aandeelhoudersovereenkomst aangaan en heeft het ook niet positief gereageerd op onze voorstellen", zegt Eelco Blok, de ceo van KPN.

Strijd om de macht binnen KPN

Een aandeelhoudersovereenkomst is een document waarin beide partijen afspraken maken over de uitoefening van stemrecht en het wel of niet afvaardigen van een Mexicaanse vertegenwoordiger in de Raad van Commissarissen of Raad van Bestuur. Voor te stellen is dat KPN die macht zo klein mogelijk wil houden en America Movil zijn grip zo stevig mogelijk wil hebben.

Door het negatieve advies van KPN over het bod van America Movil, plus het gegeven dat de huidige aandelenkoers van KPN al nagenoeg gelijk is het met bod van de Mexicanen, is het welhaast zeker dat de aandeelhouders niet geneigd zijn hun belang te verkopen. Althans tegen deze prijs. Daardoor is America Movil nu opnieuw aan zet.