De Duitse frequentieveiling is na wekenlang bieden eindelijk afgelopen. KPN-dochter E-Plus heeft voor 284 miljoen euro in totaal 70 MHz aangekocht in de 1,8, de 2,1 en de 2,6 GHz-band. Hiermee is de totale hoeveelheid frequenties waarover E-Plus beschikt verdubbeld. Het bedrijf meldt bijzonder verheugd te zijn met het verwerven van twee blokken in de 2,1GHz frequentie, waarmee het 40MHz aan aaneengesloten spectrum in deze band krijgt. Dat betekent dat het op deze band op termijn op een optimale manier LTE kan gaan uitrollen.

De prijs die KPN heeft betaald is fors ten opzichte van de onlangs gehouden Nederlandse frequentieveiling, die slechts in totaal 2,6 miljoen in het overheidslaatje heeft gebracht. In Duitsland is er in totaal voor 4,3 miljard euro geboden.

Drie rivalen verdelen de kroonjuwelen

De hoge bedragen zijn vooral te danken aan de gewilde 800 MHz-band, en juist daar is KPN/E-Plus in het zicht van de haven afgehaakt. Op de op een na laatste dag van de veiling bood E-Plus nog ruim 560 miljoen euro voor een blok van 10 Mhz.

Maar uiteindelijk werd het overboden door O2/Telefonica, die er voor ruim 600 miljoen met het blok vandoor gaat. Zowel O2 als T-Mobile en Vodafone hebben nu allen 20 MHz in de meest gewilde band, E-Plus blijft met lege handen achter.

Het is niet duidelijk of E-Plus daadwerkelijk een blok in de 800 MHz-band wilde en simpelweg door zijn kapitaalkrachtige rivalen is overklast, of dat KPN hier alleen strategisch bood om de prijs voor de concurrentie op te drijven.

Geen uitrolverplichting

Update 11.35 uur: KPN spreekt zelf van “een gedisciplineerde aanpak”. “Je geeft ergens een bepaalde waardering aan. En daarboven krijg je problemen met je business case”, vertelt de woordvoerder. De 800 MHz heeft door de lage frequenties een grotere dekking per antenne, waardoor minder masten nodig zij om een netwerk uit te rollen.

Daartegenover staat dat op deze vergunningen een uitrolverplichting rust, te beginnen met de landelijke gebieden die nu geen 3G-dekking hebben, de zogenaamde witte vlekken. “Dan moet je dus beginnen met uitrollen in een gebied waar geen mensen wonen.”

Op de blokken die E-Plus heeft verworven zit geen uitrolverplichting. KPN is dan ook van zins het netwerk uit te rollen vanuit de dichtbevolkte steden. En waar veel mensen bij elkaar wonen, zijn juist hogere frequenties weer aantrekkelijker, aldus de zegsman.